#

На Київщині встановили заборону на вилов раків

26.11.2020 11:40
На Київщині встановили заборону на вилов раків
Фото з мережі Інтернет

У Київській області з 10 грудня поточного року не можна буде ловити раків

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Управління Держрибагентства у м. Києві та Київській області" у Faсebook.

Заборону встановлено з метою забезпечення охорони цього виду водних біоресурсів під час їх природного відтворення, створення сприятливих умов для виношування ікри та збільшення запасів у водоймах. Заборона буде тримавати до 15 червня 2021 року.

Наукові дослідження Інституту рибного господарства НААН України стверджують, що температура води у водоймах та повітрі, співвідношення статей та міграційні процеси свідчать про нормальний перебіг підготовки до спарювання. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається у червні, коли температура води досягає 21-23 °C. Виходячи з цього, оптимальними термінами заборони є грудень - червень.

Лов раків в заборонений період є порушенням у сфері охорони водних біоресурсів, в результаті якого на порушника може очікувати як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за кожного незаконно виловленого рака. Тож закликаємо громадян дотримуватися даної заборони, - зазначається у повідомленні.

Київський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися вимог чинного природоохоронного законодавства.

Нагадаємо, що 19 листопада у районі села Витачів Обухівського району громадянин здійснював незаконний вилов риби з металевого човна на зимувальній ямі.

Читати "Моя Київщина" у Telegram