#

На Київщині нежитлові приміщення перетворять у комфортні оселі для ВПО

13.02.2024 18:40
На Київщині нежитлові приміщення перетворять у комфортні оселі для ВПО
Фото з місця події

На Київщині реконструють гуртожитки та нежитлові приміщення під оселі для внутрішньо переміщених осіб 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу КОВА.

У Київській ОВА провели засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб за участі Віцепрем’єр-міністра ‒ Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

Поспілкувалися з представниками районів та громад, почули про їхні нагальні потреби, щоб зробити допомогу максимально ефективною на всіх рівнях.  На сьогодні на Київщині зареєстровано майже 328 тис. ВПО. Найбільша кількість перемістилась в межах Київської, із Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської областей. Пріоритетом залишається забезпечення людей житлом. На Київщині створено 32 місця тимчасового проживання, в тому числі 17 модульних містечок. Тут мешкають понад 4,4 тис. ВПО

 – сказав Руслан Кравченко.

Він зауважив, що створення комфортних місць для проживання та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб залишаються пріоритетом. 

Зокрема, за підтримки благодійників вже реконструювали низку гуртожитків у Богуславі, Сквирі, Михайлівці-Рубежівці, Томашівці. 

Крім того, переобладнуємо нежитлові приміщення у комфортні оселі. Наприклад, в місті Славутич УВКБ ООН допомагає перебудувати старе приміщення поліклініки в житло. За кошти обласного бюджету закупили 50 квартир на суму понад 110 млн грн для ВПО

 – додав голова КОВА.

Начальник КОВА зауважив, що на жаль, реальні потреби не відповідають фінансовим можливостям. Тому Київщина активно залучає міжнародних партнерів. 

Завдяки благодійному фонду "Місія Хансена в Україні" та його засновнику Деллу Лой Хансену реалізується 4 проєкти для ВПО. Це 487 квартир та 220 індивідуальних будинків

 – зауважив Кравченко.

Щодо працевлаштування, то Київщина заохочує роботодавців до прийняття на роботу внутрішньо переміщених осіб та стимулює ВПО розвивати свій бізнес. Вже з початку цього року роботодавці отримали компенсацію на оплату праці за 52 особи із числа ВПО.

До речі, для надання допомоги на місцях, аналогічні Ради з питань ВПО вже створені у 33 громадах 6 районів області.

Нагадаємо, що 19 родин ВПО отримали житло у селі Михайлівка-Рубежівка.


Читати "Моя Київщина" у Facebook