#

На Київщині СБУ викрила діяльність міжнародної терористичної організації "Ісламська держава" (ФОТО, ВІДЕО)

11.02.2021 11:40
На Київщині СБУ викрила діяльність міжнародної терористичної організації "Ісламська держава" (ФОТО, ВІДЕО)
Фото з місця події

На Київщині Служба безпеки України викрила осередок міжнародної терористичної організації "Ісламська держава"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на пресслужбу СБУ.

Зазначимо, що лідером осередку є бойовик, що перебуває у розшуку в одній з країн Східної Європи за участь у бойових діях у Сирії. У 2019 році з підробленими документами чоловік прибув в Україну і підібрав групу "однодумців", усі учасники якої є іноземцями.

Оперативники спецслужби встановили, що учасники осередку підробляли паспорти громадян України та РФ і здійснювали легалізацію на території нашої країни вихідців з країн Близького Сходу та Центральної Азії. За версією слідства, частина з них є діючими бойовиками "ІД". За задумом лідерів міжнародної терористичної організації, вони мали "відсидітись" в Україні після скоєних злочинів. Фігуранти також поширювали літературу екстремістського характеру серед потенційних прихильників.

Правоохоронці провели 9 обшуків за адресами тимчасового проживання та переховування фігурантів справи. Під час слідчих дій вилучено засоби ураження, зокрема:

  • вибухонебезпечну речовину із вмістом тротилу;
  • гранату Ф-1;
  • 8 гранатометних пострілів;
  • іноземну валюту;
  • банківські картки;
  • чернетки із записами фінансових переказів до Сирії.

У фігурантів виявлено символіку міжнародної терористичної організації "ІД", релігійно-екстремістську літературу автора, причетного до вербування бойовиків. До матеріалів кримінального провадження слідством також долучено задокументоване листування учасників осередку із бойовиками "ІД" за кордоном. У ній зловмисники обговорювали повернення у Сирію для участі у бойових діях.

Розслідування проводилося у межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України. Тривають слідчо-розшукові дії, збираються докази для притягнення до відповідальності осіб, причетних до протиправної діяльності.

Нагадаємо, що 10 лютого під час онлайн-брифінгу Василь Володін розповів скільки планують відкрити пунктів для щеплень від коронавірусу.


Читати "Моя Київщина" у Facebook