#

На Київщині великий показник анулювання ліцензій нотаріусів, – Міненко

26.01.2022 17:30
На Київщині великий показник анулювання ліцензій нотаріусів, – Міненко
Кирило Миненко

Начальник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кирило Міненко розповів, чи багатьох нотаріусів і приватних виконавців позбавили ліцензії або доступу до реєстрів у зв’язку зі зловживаннями за останні роки

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

В інтерв'ю "Моїй Київщині" посадовець зазначив, що санкції за порушення передбачають обмеження роботи строком до 6 місяців або про припинення діяльності приватного виконавця.

Якщо говорити про нотаріат,  то у Києві, Київській та Черкаській області анульовано ліцензії 20 нотаріусів. Всього на Київщині за 2020-2021 роки було анульовано ліцензії 7 нотаріусів. Кирило Міненко зазначає, що це великий показник:

Ми розуміємо, що зловживання і маніпуляції правом певними особами – неприпустимі. Нотаріус має доступ до всіх реєстрів, тому рейдерство теоретично можливе за його участю. Якщо є прояви порушень, до них треба ставитися максимально жорстко.

Порушення у діяльності нотаріусів знаходять через скарги, перевірки та рішення судів. Після цього готується обґрунтоване подання у Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату. Протягом періоду розгляду подання діяльність нотаріуса зупиняється, але не більше ніж на 6 місяців.

Якщо буде вирішено анулювати ліцензію нотаріуса, відбувається скасування його свідоцтва і припинення дії реєстраційного посвідчення. Із цього моменту особа перестає бути нотаріусом і мусить віддати свої документи в нотаріальний архів, або звернутися до суду. 

Нагадаємо, що ВО "Свобода" розпочинає кампанію збору підписів жителів Київщини за дострокове припинення повноважень Київської обласної ради за бездіяльність.

Читати "Моя Київщина" у Facebook