#

На Київщині збереглися фортифікаційні споруди часів Другої світової (ВІДЕО)

07.05.2021 21:05
На Київщині збереглися фортифікаційні споруди часів Другої світової (ВІДЕО)
Фото з мережі інтернет

Під Києвом збереглися залізобетонні укріплення ДОТи з часів Другої світової війни

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "КиївMEDIA".

Поблизу Києва з часів Другої світової війни лишилось 246 фортифікаційних споруд, які називаються ДОТами. Вони розташовані на 85 кілометрах і саме вони захищали нинішню столицю.  Всі вони знаходяться у напрямку селища Віта-Поштова.

Деякі з цих залізобетонних споруд стали музеями. Наприклад, уздовж Змієвих валів можна відвідати декілька ДОТів. Музей відкрили у 2011 році, і майже всі речі там автентичні. Також у музеї є справжній кулемет системи Максима 1910 року.

Історик Андрій Швачко розповів, що залізобетонні споруди, які були озброєні кулеметами Максима:

Задачею цього укріпленого району було стримувати супротивника для підходу й мобілізації основних сил, для того, щоб зробити вже контрнаступ.

ДОТі №179 – один із найдовших ДОТів Київського укріпленого району. У цих тунелях можна й заблукати. Під час відновлювальних робіт там знайшли тіло молодого бійця приблизно 19-20,  років. Тоді його поховали, проте з’ясувати його ім’я, на жаль, не вдалося.

Силами волонтерів та істориків, Київські ДОТи зберігаються в максимально автентичному вигляді, щоб дати змогу всім охочим доторкнутися до історії й відчути, які сили були покладені для захисту столиці.

Нагадаємо, що у селі Розкішна, що біля Ставища, знаходиться школа, яка є архітектурною пам'яткою з кінця 19 століття.


Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: