#

На Київщині збільшилась кількість хворих на туберкульоз

23.02.2024 14:40
На Київщині збільшилась кількість хворих на туберкульоз
Фото з мережі Інтернет

На Київщині спостерігається збільшення зареєстрованих випадків лікарсько-стійких форм туберкульозу на 41% 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Київської облради.

Заступник голови КОР Тетяна Семенова з генеральним директором "Київський обласний спеціалізований медичний центр" Тетяною Земляк та її заступником Русланою Фесенко обговорили епідситуацію з туберкульозу на Київщині. 

Зокрема, медики повідомили, що за минулий рік в області зареєстровано 883 випадки активного туберкульозу серед дітей та дорослих. У порівнянні з 2022 роком цей показник зріс на 11,5%. У 2023 році збільшена і тенденція захворювань у дітей та підлітків. Таких виявлено 27 випадків. А це на 19,2% більше ніж у попередньому році.

Втім, знизилась захворюваність на ко-інфекцію на 4,8%. 

Наразі спостерігається збільшення зареєстрованих випадків лікарсько-стійких форм туберкульозу на 41%. На це впливають різні фактори, і активні військові дії на території країни, і зниження економічного зростання серед населення, і міграційні процеси, і постійні стреси та багато іншого.

Як зазначили співрозмовники є і ще одна велика проблема, яку потрібно спільно вирішувати - не виявлені хворі. За даними ВООЗ в Україні ця цифра сягає 20-30% випадків туберкульозу. В області ж - це щонайменше 170 випадків.

За інформацією фахівців, ситуація пов'язана з недопрацюванням керівників громад та медичних працівників первинної ланки, які мають пильно стежити за обстеженням громадян на місцях, більше звертати увагу на тих хворих, які перебувають на обліку. 

До прикладу, дані щодо виявлення активних випадків туберкульозу в релігійних громадах відсутня. Але, враховуючи часті зібрання значної кількості людей у закритих приміщеннях, не можна виключити інфікування та розвиток активного туберкульозу у багатьох з них. Варто, не забувати про, так звані "неблагополучні сім'ї, які самостійно до лікаря на профілактичний огляд не підуть.

На думку Тетяни Семеновоі, проблему вирішити можна, але потрібно більш відповідально і спільно цим займатись. Київський обласний спеціалізований медичний центр разом із закладами охорони здоров'я має можливість здійснювати скринінг на туберкульоз. Зокрема, його вже проведено у 76 тисяч 949 осіб і серед них встановлено діагноз туберкульоз у 66 осіб.

Для виявлення латентних форм туберкульозу в області застосовується тест вивільнення гамма-інтерферону, як за підтримки ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України", так і за підтримки проекту міжнародної організації PATH.

Нагадаємо, що на Фастівщині зросла кількість хворих на грип та ГРВІ.


Читати "Моя Київщина" у Facebook