#

На Київщині знайшли осередки сучасного бортництва

07.08.2020 14:06
На Київщині знайшли осередки сучасного бортництва
Фото з місця події

Експедиція була проведена в рамках Національного проєкту "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина". 

Родини, що досі займаються прадавньою традицією, були знайдені у селах Шпилі та Рудня-Шпильова Іванківського району. Саме цей район, а також Бородянський, Поліський та Вишгородський райони Київщини здавна славилися цим ремеслом. 

Як зазначають організатори проєкту, значення такої знахідки важко переоцінити, адже раніше вважалося, що бортницький промисел в цьому регіоні втрачений. Згідно з документальними джерелами, в Україні осередки бортництва залишилися лише у Рівненській та Житомирській областях. 2018 року вони були внесені до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Недавня знахідка дасть можливість і Київській області подати заявку до цього переліку.

Завдяки роботі експедиції досягнуто двох цілей, задекларованих нашим проєктом. Насамперед зафіксовано і досліджено осередки бортництва на Київському поліссі, що дає можливість говорити про початок дослідження сучасної версії промислу на цій території. А також можна говорити про розширення Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Завдяки Національному проєкту вдалося зробити унікальну знахідку і з’ясувати, що бортництво на Київському Поліссі не лише не зникло, а й розвивається у сучасних реаліях, - зазначила куратор проєкту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко.

Як повідомлялося, Національний проєкт "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі" стартував 30 червня 2020 року. Ініціатором виступив Вишгородський історико-культурний заповідник за підтримки Українського культурного фонду. Співорганізатори – Вишгородська міська рада, Управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, Сарненський історико-етнографічний музей.

Нагадаємо, що станом на 7 серпня поточного року в Київській області зафіксовано 4058 випадків захворювання на COVID-19.

Читати "Моя Київщина" у Facebook