#

На Макарівщині процвітає незаконний видуботок граніту: хто за це відповідає? (ВІДЕО)

16.08.2020 18:25
На Макарівщині процвітає незаконний видуботок граніту: хто за це відповідає? (ВІДЕО)
Фото з місця події

У селі Соснівка Макарівського району Київської області незаконно процвітає діяльність гранітного кар’єру, який мав бути закритий ще у 2004 році

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на спільноту "Михайло Саакашвілі і Рух Нових Сил — благословенний шанс України" у Facebook.

Зазначимо, що ділки щоночі незаконно видобувають тисячі тон граніту поряд з житловими будинками, що порушує всі екологічні та законодавчі норми, а також негативно впливає на здоров'я та життя людей.

Група осіб "ОПГ" пов'язаних з компанією ТОВ "Енергетична група" у вигляді своєї філії "Соснівський гранітний кар’єр" взяла під контроль місцеву та районну владу та захопила територію гранітного кар’єру, надаючи фіктивні документи про оренду. Однак договір оренди території з Соснівською сільською радою так і не було заключено.

Також на земельній ділянці родовища Соснівське ще в 2008 році незаконно встановили переробно-сортувальний комплекс для переробки граніту, який повинен бути на відстані до житлових будинків не менше 1500 метрів, але фактично до будинків 350-400 метрів що грубо суперечить усім екологічним та санітарно-епідеміологічним нормам.

Для проведення махінації була вигадана схема, в 2010 році територію гранкар'єру було поділено на дві частини: перша - село Соснівка (Макарівського району), друга ж частина була приєднана до сусіднього села Томашівка (Фастівського району), згідно якої Соснівський гранітний кар’єр формально приписали до сусіднього села Томашівка Фастівського району. Для цього були оформлені відповідні документи, які начебто засвідчують добування та переробку граніту на території Томашівської сільської ради, але фактично бізнесмени незаконно ведуть діяльність саме на території Соснівської сільської ради.

Кар’єр "належить" колишнім нардепам-"бютівцям", а пізніше — "регіоналам" Сергію та Олександру Бурякам, які прикривають свою діяльність через ряд підставних осіб колишнього "Брокбізнесбанку".

Тому нема нічого дивного в тому, що селяни скаржаться на бездіяльність місцевої і центральної влади, а правоохоронні органи не вбачають жодних порушень чинного законодавства. Місцеві жителі підозрюють, що перевірки екологічних інспекцій проплачують, а Соснівська сільська рада та Макарівська РДА постійно надають відписки та фіктивні документи, чим прикривають незаконну діяльність гранітного кар’єру.

В 2017 році на сільських зборах чиновники з Макарівської РДА залякували жителів тим, що якщо не буде працювати кар’єр, то в селі не буде нічного освітлення, закриють садочок, школу та медпункт.

В 2017 року чиновники організували громадські слухання за участі "жителів Соснівки". Але цікаво, що до участі в них було запрошено лише 20-25 чоловік – працівники кар’єру, їхні дружини та деякі "загітовані" жителі села. Всі інші про це навіть не знали.

У результаті, громада Соснівки не лише не отримує податки у місцевий бюджет, але й потерпає від постійного шуму, вібрації та пилу в повітрі, яким змушені дихати мешканці села.

Цікаво, що гранітний кар’єр працює переважно вночі, щоб приховати пил від дробильно-переробного комплексу, а також це дозволяє економити на світлі, адже за електроенергію вони платять по нічному тарифу.

Нагадаємо, що 12 серпня рятувальники вилучили, вивезли у спеціально відведені місця та знищили артилерійські снаряди, виявлені в селі Ходорів Миронівського району та гранати в смт Кодра Макарівського району.

Читати "Моя Київщина" у Facebook