#

На Переяславщині місцевий краєзнавець власними руками створює унікальний туристичний об’єкт

04.06.2020 18:40
На Переяславщині місцевий краєзнавець власними руками створює унікальний туристичний об’єкт
Фото з місця події

У селі Харківці Переяслав-Хмельницького району Микола Богатир серед заростей на місці висохлої річки Альта проклав півкілометровий тунель

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Переяслав City".

Микола Богатир наголошує, що це передусім екологічний проєкт. У такий спосіб намагається привернути увагу до проблем збереження малих рік України. Активіст каже, що річка в Харківцях почала всихати в 2015 році, а вже через два роки утворився суходіл. Згодом місцина вкрилася густими заростями верби. Проте, взявши до уваги те, що турити мають великий інтерес до природних тунелів, чоловік подумав зробити такий у Харківцях.

Працювали щоденно 2-3 години. Прорубали тунель за десять днів. Бензопили в нас не було, пилками не вийшло, користувалися сокирами. Батько мені щодня допомагав, хоча йому вже 61 рік. Він вірить, що ця екологічна місія матиме успіх. Одного разу долучився і брат Андрій. Спочатку вирубували рівно під мотузку. А потім батько запропонував зробити частину маршруту змієподібною, і вийшло класно, – зазначив Микола Богатир.  

Довжина тунелю – 500 метрів, а його робоча назва "Міленіум". Також, як повідомляє активіст, зрізані верби вони не знищують, а планують зробити з них тин.

Ще планую перевезти на локацію три човни – нагадати, що колись тут була активна риболовля. Наше завдання – зробити об’єкт максимально цікавим для туристів і таким чином привернути увагу до проблеми висихання річки, - розповідає чоловік.

Микола Богатир зауважує, що тунель – безпечне місце для прогулянок, адже територію двічі обстежували працівники ДСНС.

Відкриття об’єкту відбудеться 17 червня, у день боротьби з опустеленням і засухою. До нього долучиться Київський обласний молодіжний центр.

Нагадаємо, що в 2018 році двоє чоловіків незаконно вирубали велику кількість сосон на території Великокаратульської сільської ради Переяслав-Хмельницького району, що завдало державі збитків на суму понад 500 тис грн.

Читати "Моя Київщина" у Facebook