#

На території Чорнобильського заповідника незабаром з’явиться музей-садиба

12.06.2020 08:50
На території Чорнобильського заповідника незабаром з’явиться  музей-садиба
Фото з мережі Інтернет

У селі Оташів Іванківського району створять музей-садибу, де будуть показувати відвідувачам предмети побуту, знаряддя праці та інвентар, які поліщуки використовували в повсякденному житті

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Державне агентство України з управління зоною відчуження" у Faсebook.

Чорнобильський заповідник та Громадська організація "Свободу не спинити" підписали Угоду про співпрацю. Заплановано, що одним з головних результатів партнерства має стати створення музею-садиби в селі Оташів, де компактно проживало чимало самоселів.

У разі успішної реалізації цієї ініціативи, музей-садиба може стати цікавим культурно-просвітницьким і туристичним об’єктом, який відкриє зону відчуження зі ще одного унікального боку – історичного. Така ідея виникла з огляду на те, що перед Чорнобильським заповідником стоять не лише природоохоронні, науково-дослідні чи еколого-просвітницькі завдання, а й водночас історико-культурні, - повідомляють у Чорнобильському заповіднику.

Територія Заповідника до аварії на ЧАЕС – це осередок прадавніх традицій та звичаїв Полісся, що частково збереглися завдяки поставарійним етнографічним експедиціям та певною мірою самоселам, котрі, попри евакуацію, повернулися у свої домівки ще в кінці 80-х – на початку 90-х років минулого століття. Вони теж створили свій культурно-побутовий пласт, який заслуговує на вивчення, збереження й популяризацію.

Нагадаємо, що у зоні відчуження було проведено тестування тепловізорної системи, яка допомагає виявляти пожежі.

Читати "Моя Київщина" у Telegram