#

Нардеп-популіст Бабенко хоче заморозити 70 тисяч жителів Білої Церкви

13.09.2023 14:40
Нардеп-популіст Бабенко хоче заморозити 70 тисяч жителів Білої Церкви
Білоцерківська ТЕЦ

З’явилося розслідування щодо придбання владою Білої Церкви під час війни за 300 млн грн збиткової ТЕЦ з боргами

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на розслідування телеканалу Еспресо.

У придбанні збиткової ТЕЦ з боргами білоцерківські активісти вбачають нераціональну витрату бюджетних коштів, непрозору процедуру продажу із корупційною складовою та навіть дії в інтересах російського бізнесу.

Так, Білоцерківська теплоелектроцентраль забезпечує теплом щонайменше 70 тисяч жителів міста, генерує електроенергію. Наразі вона має мільйонні борги, до яких, на думку розслідувачів, призвело неефективне управління. Щодня борги підприємства зростають і навколо нього тривають суди.

У матеріалі йдеться:

Новий голова правління – Ігор Вигулярний, якого обрали акціонери для вирішення проблем, не може виконувати обов’язки через постійні судові процеси. Їх ініціює ПрАТ "Росава" – власник 9% акцій ТЕЦ, вимагаючи визнати рішення загальних зборів акціонерів недійсними. Поки тривають суди, ТЕЦ очолює призначений "Росавою" Вадим Богдан, і підприємство, яке забезпечує теплом і гарячою водою Білу Церкву, продовжує занепадати.

Відомо, що наразі ТЕЦ має сплатити 300 млн грн НАК "Нафтогаз", а загальний борг підприємства перевищує 800 млн грн.

Наприкінці червня 2023 року суд визнав позачергові збори акціонерів товариства "Білоцерківська теплоелектроцентраль" законними, а Ігоря Вигулярного – чинним керівником. Але коли він мав приступити до обов’язків, на сесії Білоцерківської міськради влада міста поставила питання про звернення до Нацбанку щодо наміру придбання у комунальну власність частини Білоцерківської ТЕЦ.

Нерухоме майно, устаткування та обладнання Білоцерківської ТЕЦ виставлено на продаж у рахунок погашення заборгованості перед НБУ Банком "Фінанси і Кредит".

У лютому 2023 року Господарський суд Київської області задовольнив позов НБУ до АТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль" про стягнення на передані в заставу НБУ 40% акцій ПрАТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль".

Надалі, згідно із законодавством, мав відбутися, прозорий аукціон, який мав організувати Нацбанк для продажу ТЕЦ. Аналітики встановили, що ринкова вартість підприємства на таких торгах могла б становити не менше 2 млрд грн. Проте влада Білої Церкви запропонувала всього лиш близько 300 млн грн.

Керівник Білоцерківського осередку "SUPPORT AZOV" Олександр Коломієць, вважає, що 300 млн грн можна було б витратити на важливіші потреби міста. А щоб забезпечити тепло у батареях містян – за значно нижчу ціну побудувати нову котельню.

Також активіст не розуміє, чому саме зараз виникла нагальна потреба у придбанні підприємства:

Раніше місто не потребувало викупати, а от в 2023 році, в такий тяжкий період, нам треба витягнути з кишень, затягнути пояси – не для будування заводів, а купити ТЕЦ. Мені здається, що частина коштів, які планується виділяти по цій схемі, буде десь осідати в потрібних руках.

Місцеві активсти вважають, що термінова необхідність придбання ТЕЦ з її боргами виникла невипадково, а занепад підприємства для його подальшого продажу може здійснюватися в інтересах російсько-українського бізнесмена Павла Фукса, проти якого РНБО у 2021 році ввела санкції. За даними видання "Наші гроші", під його вплив опосередковано входить компанія "Інвестохіллс Веста", яка спеціалізується на скупці проблемних заборгованостей банків.

У 2022 році правоохоронні органи розпочали розслідування причетності "Інвестохіллс Веста" до ведення підривної діяльності в Україні на користь росії. Згідно з даними з Єдиного реєстру досудових розслідувань, у справі фігурує депутат Київської облради Леонід Глиняний, пов’язаний з ПрАТ "Росава".

На самому підприємстві запевняють, що після передачі теплоелектроцентралі місту, Павло Фукс та "Інвестохіллс Веста" отримають повний контроль над ТЕЦ, призначать туди своє керівництво, яке продовжить накопичувати борги.

Народний депутат Микола Бабенко, який прибув на засідання Білоцерківської ради під час розгляду звернення про придбання ТЕЦ у власність міста, натякнув на підкуп народних обранців для голосування за таке рішення:

Єдиний правовий наслідок, який дане звернення буде мати, і я переконаний в тому, що вже має місце, – це, скоріш за все, порушення кримінальних справ у звʼязку з підкупом депутатів.

Актуально: Команда "стріляних вовків": хто допомагатиме Киришуну захопити владу на Білоцерківщині.

Читати "Моя Київщина" у Telegram