#

Наукове відкриття: біля Переяслава знайшли рослину – сучасницю мамонтів (ФОТО)

11.07.2023 13:20
Наукове відкриття: біля Переяслава знайшли рослину – сучасницю мамонтів (ФОТО)
Фото з місця подій

У лісі біля Переяслава екологи КЕКЦ виявили рослину-релікт третинного періоду бруслину карликову, яку занесли до Червоної книги України

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на допис Київського еколого-культурного центру у Facebook.

У дубовому лісі під Переяславом зростає популяція карликової бруслини з 40 рослин. Її знайшов любитель дикої природи із Києва Артем Войналович.

Завдяки цій знахідці екологи зробили велике наукове відкриття, адже найдавнішу рослину-релікт третинного періоду-бруслину карликову вперше було виявлено не лише в Київській області, а й на всьому Лівобережжі.

У дописі йдеться:

Бруслина карликова – релікт третинного періоду, вона росла на Землі ще 1,8 млн років тому і є сучасником мамонтів.

Рослина являє собою низький (0,3-їм) вічнозелений сланкий чагарничок. У дольодниковий період бруслина карликова була досить поширена у всій Євразії. Однак, після відступу льодовика вона не могла відновити свій ареал через сильну конкуренцію більш пристосованих та прогресуючих видів.

Також на місці зростання карликової бруслини знайшли інші рідкісні рослини: лілію лісову, дикі орхідеї – коручка і любка.

На сам кінець екологи додали:

Разом із Богуславським лісгоспом ми  будемо створювати тут для охорони рідкісних рослин пам'ятку природи.

Нагадаємо, що на Київщині через падіння уламків збитих БпЛА пошкоджено 12 приватних будинків


Читати "Моя Київщина" у Telegram