#

Новий керівник Яготинської РДА висловився з приводу формування територіальної громади

23.04.2018 14:29
Новий керівник Яготинської РДА висловився з приводу формування територіальної громади

Сьогодні, 23 квітня, керівництво Київської ОДА провело виїзне засідання в Яготинській РДА з приводу проблеми формування територіальної громади, медичної та освітньої реформи  

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням допис сторінку Київської ОДА у Facebook.

Пріоритетні напрямки розвитку району та впровадження реформ децентралізації обговорено на розширеній нараді в Яготині, яку провів перший заступник голови КОДА Андрій Анісімов. В роботі наради взяли участь заступник голови облдержадміністрації Іван Турчак, голова Яготинської РДА Василь Шмигановський, голова районної ради Віктор Грицай, керівники департаментів та управлінь КОДА, голови місцевих рад, районні депутати та інші.

Нарада відбулася з метою опрацювання широкого спектру питань щодо впровадження визначених Президентом України та Кабінетом Міністрів реформ, а саме: адміністративно-територіальної, медичної, освітянської та реформи соціальної сфери на території Яготинського району. Серед іншого розглянуто питання екологічного характеру та сфери житлово-комунального господарства району.

Ключовий меседж наради - децентралізація. На переконання голови Яготинської РДА Василя Шмигановського, район повинен залишитися єдиною територіальною одиницею, тобто великою Яготинською ОТГ. Керівник вважає, що лише за такого розвитку подій можна говорити про першоумову об’єднання - спроможність громади.

В.о. директора Департаменту містобудування та архітектури КОДА Дмитро Ликов повідомив, що справді, у перспективному плані формування територій громад Київської області затвердженого Кабінет Міністрів України в 2015 році, Яготинський район визначений, як спроможна за фінансовими та територіальними показниками об’єднана територіальна громада з адміністративним центром в місті Яготин.

Але, з початку 2015 року й до нині жодних результатів обговорень чи ініціатив щодо створення ОТГ на території району не було. Тому, в рамках своїх повноважень фахівці департаменту готові розглядати будь-які варіанти створення майбутніх об’єднаних територіальних громад. Дмитро Ликов рекомендував керівництву району ініціювати звернення до обласної державної адміністрації та прискорити процес адміністративно-територіальної реформи.

За словами в.о. директора Департаменту містобудування та архітектури КОДА, за статистикою Яготинський район займає одне із останніх місць по кількості виданих будівельних паспортів. До прикладу - за офіційними даними у 2018 році в Яготинському районі побудовано лише 18 будинків. Такий показник вказує або на будівництво без документів, або існує необхідність в активізації роботи місцевого уповноваженого органу містобудування та архітектури. Це ж стосується і генеральних планів.

Три населених пункти в районі взагалі не мають генерального плану, а 25 були розроблені в період до 1990 року, які за своїми матеріалами є застарілими і в більшості випадків вичерпали свої проектні рішення. В якості рекомендації було наголошено про необхідність розробки нових генпланів та передбачення коштів на виготовлення чи введення в дію містобудівної документації на районному рівні.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: