#

Оборонець Ірпеня створив хаб "Танто" для лікування психотравм у військових та цивільних

14.03.2023 10:40
Оборонець Ірпеня створив хаб "Танто" для лікування психотравм у військових та цивільних
Денис Дудник

Денис Дудник після АТО і оборони Ірпеня вирішив допомагати іншим ветеранам

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на статтю видання "Главком".

Військовий здобув перемогу на конкурсі проєктів #Варто 2.0 від Українського ветеранського фонду. Це допомогло йому створити хаб психологічної допомоги "Танто", який надаватиме психологічні послуги, необхідні військовим та цивільним під час війни.

Програми хабу включають: відновлення ресурсного стану чоловіків, підтримку ресурсного стану для жінок, підтримку при втраті тощо.

Займатимуться цим досвідчені психологи. Головна мета – підтримка психіки та набуття нових ментальних навичок мешканців громад Бучанського району та Ірпеня у воєнний та постовоєнний періоди, у груповому та індивідуальному форматах. У планах також – запуск онлайн-програм підтримки для тих, хто не може приїхати в Ірпінь.

Денис Дудник – фаховий військовий. Коли почалася АТО, пішов добровольцем у батальйон "Київ-2", воював під Дебальцевим і Волновахою. Після 2015 року мав проблеми зі здоров’ям: довго лікувався від депресивних станів та панічних атак. Відновивши здоров’я, Денис працював у поліції Києва. А з початком повномасштабного вторгнення він повернувся до війська та обороняв Ірпінь. Там він отримав поранення, а також до нього повернулися  панічні атаки, втім цього разу чоловік самостійно впорався з цим станом.

Військовий згадує:

Зброю ми отримали у військкоматі в Бучі, вже коли за кілька кварталів від нього точилися бої. Цілий місяць ми тримали оборону Ірпеня. Були і бойові виходи у Бучу, але сили там були нерівні. Загалом важко доводилося, у мене ще й був ковід з пневмонією, але у лікарню я не лягав. У мене на окупованій території залишились домашні тварини. Ворог захопив частину Ірпеня, де стояв мій будинок, а у ньому були три кицьки. І я пообіцяв собі, що поки не врятую моїх кішок, нікуди звідси не піду. Зрештою виявилося, що будинок мій розбитий вщент, він тепер вже тільки під знос, але мої кішечки вижили.

Після того, як українські захисники звільнили Київщину, Денис повернувся до мирного життя і став розмірковувати, чим займатися далі. Він розповідає:

Після того, як я зміг самого себе "вивезти" зі складного стану після Ірпеня, я зрозумів, що хочу допомагати іншим. 

Нагадаємо, що Прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін відвідала Ірпінь.

Читати "Моя Київщина" у Telegram