#

Олексій Чернишов: Укртрансгаз став другим у Європі оператором газосховищ, що успішно пройшов сертифікацію відповідно до нових правил ЄС

07.04.2023 15:04
Олексій Чернишов: Укртрансгаз став другим у Європі оператором газосховищ, що успішно пройшов сертифікацію відповідно до нових правил ЄС
Олексій Чернишов

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла остаточне рішення про сертифікацію компанії Групи Нафтогаз ‒ АТ «Укртрансгаз» ‒ згідно з європейськими правилами щодо безпеки постачання газу

Про це повідомляє інформаційний портал Моя Київщина з покликанням на пресслужбу НАК "Нафтогаз України".

Укртрансгаз став другим в Європі оператором газосховищ, що успішно пройшов сертифікацію та підтвердив своє право здійснювати діяльність зі зберігання газу відповідно до оновлених правил в Євросоюзі та Енергетичному Співтоваристві.

Це стратегічно важливе рішення для Оператора газосховищ ‒ Укртрансгазу. Фактично його сертифікація є ще одним кроком до посилення енергетичної стійкості як України, так і ЄС. Я щиро вдячний всім, хто долучився до цього процесу від реєстрації та голосування законопроекту у Верховній Раді до прийняття Регулятором остаточного рішення про сертифікацію. Також я дуже вдячний фахівцям Укртрансгазу, чия самовіддана праця зробила сертифікацію можливою, – зазначив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

Сертифікація Укртрансгазу надає право у разі потреби залучати українські газосховища для реалізації заходів з енергетичної безпеки в Європі, що передбачені Регламентом ЄС щодо безпеки газопостачання. Зокрема йдеться про зберігання запасів газу іноземних клієнтів, а також запасів країн, у яких немає газосховищ або обсягів газу, що спільно закуповуються країнами на випадок кризових ситуацій.

Таким чином сертифікація дасть нам змогу розвивати нові партнерства й, відповідно, робити свій внесок у посилення енергетичної безпеки України та ЄС, ‒ додав т.в.о. генерального директора АТ «Укртрансгаз» Роман Малютін.

Нагадуємо, що процедура обов’язкової сертифікації операторів газосховищ була запроваджена в ЄС з 1 липня 2022 року. Її основна мета  ‒  протидія використанню росією підконтрольних їй газосховищ на території Європи для шантажу інших країн. Крім того, вона має попередити повторення випадків, коли обсяги газу в газосховищах були недостатніми для належного проходження осінньо-зимового періоду.

Читати "Моя Київщина" у Telegram