#

Олігарх Жеваго перед знищенням банку "Фінанси та кредит" вивів більше 5 млрд грн

12.12.2018 17:47
Олігарх Жеваго перед знищенням банку "Фінанси та кредит" вивів більше 5 млрд грн
Костянтин Жеваго

Посадові особи банку "Фінанси та кредит" народного депутата та олігарха Костянтина Жеваго перед його банкрутством вивели близько 5 мільярдів гривень, надавши кредити низці компаній

Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, інформаційний портал "Моя Київщина".

"Проведена уповноваженою особою ФГВФО перевірка встановила: групою, до складу якої входили, в тому числі, посадові особи банку, здійснено виведення коштів з банку "Фінанси та кредит" шляхом надання завідомо безнадійних кредитів юридичним особам на суму майже 5 млрд грн", - йдеться у повідомленні Фонду.

 
Зокрема, банк надав кредитів на 3,2 мільярда гривень неплатоспроможним компаніям у період з 2010 по 2015 роки. Одразу після отримання коштів ці компанії оголошували про своє банкрутство.

Ще 1,7 мільярда гривень привласнили посадові особи ще чотирьох компаній. Їх використали для будівництва офісного центру у Києві.

Крім цього, банк уклав угоди на 113 мільйонів доларів з іноземними компаніями, проте самі угоди не обліковувались у банківській звітності.

"Загалом, за фактами виявлених у банку кримінальних правопорушень Фондом та уповноваженою особою було подано 73 заяви про вчинення правопорушень на загальну суму збитків 15,5 млрд грн, у тому числі відносно власників та посадових осіб банку подано 16 заяв на суму збитків 12,7 млрд грн", - повідомляють у ФГВФО.

Водночас, там зазначають, що жодна зі справ так і не була скерована до суду.

Раніше екс-глава НБУ Валерія Гонтарєва заявляла, що Костянтин Жеваго та його банк "Фінанси і Кредит" тільки Нацбанку винні 6,3 мільярда гривень.

За даними НБУ, інсайдерських кредитів в портфелі банку "Фінанси і Кредит" було на 22 млрд грн (76% портфеля). Балансова вартість активів банку становила 45,1 млрд грн, тоді як ФГВФО оцінив їх в 9,9 млрд (22% від номіналу).

Як повідомлялося, Генеральна прокуратура розслідує незаконність фінансової угоди посадових осіб банку "Фінанси та Кредит", які за допомогою офшорної компанії Nasterno Commercial Limited (кінцевим бенефіціарним власником є колишній помічник депутата Костянтина Жеваго Олександр Демченко), незаконно вивели активи банку на суму більш ніж 1 млрд гривень.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: