#

Олігарх-утікач Жеваго через суд хоче повернути контроль над білоцерківським заводом "Росава"

14.06.2022 20:25
Олігарх-утікач Жеваго через суд хоче повернути контроль над білоцерківським заводом "Росава"
Костянтин Жеваго

Нараз юристи мільярдера Костянтина Жеваго намагаються реалізувати схеми, які допоможуть повернути активи олігарха, втрачені ним до повномасштабної війни в Україні

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на розслідування журналістів "Апостоф".

Юридичні консультанти бізнесмена винайшли схему, щоб повернути контроль олігарха над ПрАТ "Росава", яке ухвалою Господарського суду Київської області у справі №911/2498/18 було визнано банкрутом ще у 2018 році. Після рішення суду Жеваго намагався повернути підприємство собі, але остаточно втратив контроль над ним і втратив можливість вільно виводити кошти з нього. Незалежний ліквідатор почав робити все, щоб без затягувань реалізувати активи боржника за об'єктивною вартістю та максимально погасити борги перед кредиторами ПрАТ, зокрема Нацбанком, розмір вимог якого до "Росави" становить понад 5 млрд грн.

Через 4 роки після прийняття оскаржуваних рішень, 13 січня 2022 року, ТОВ "ФК "Фінтакт" звернулося до апеляційного суду зі скаргою на ухвалу Господарського суду Київської області від 27 листопада 2018 та постанову ж суду від 4 грудня 2018 в рамках справи про банкрутство ПрАТ "Росава". Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 19 січня 2022 суд вирішив відмовити у відкритті апеляційного провадження.

Вже 14 лютого "Фінтакт" знову звернувся до того ж суду з аналогічною скаргою від 9 лютого 2022 на ухвалу Господарського суду Київської області від 27 листопада 2018 та постанову того ж суду від 4 грудня 2018 в рамках справи про банкрутство ПрАТ "Росава".

Далі хвалою від 26 травня апеляційний суд відновив "Фінтакту" термін на апеляційне провадження та призначив  апеляційну скаргу до розгляду у судовому засіданні вже на 15 червня.

У матеріалі зазначають, що ТОВ "ФК "Фінтакт" вже було помічено у гучному скандалі навколо реалізації будівлі готелю Військово-Микільського монастиря – пам'ятника архітектури, розташованого у Києві на вулиці Івана Мазепи, 11. Торги з реалізації цього майна пройшли 30 квітня 2021 у рамках виконавчого провадження ОП 63951504 на виконання наказу, виданого Господарським судом Київської області у справі № 911/2498/18 (911/2583/20) про стягнення боргу з ТОВ "ЗВ Ріелті" на користь ПАТ "Росава". Торги виграла компанія "Перфом Стандарт", що запропонувала 307,4 млн. Друге місце посіла ФК "Фінтакт", що запропонувала аналогічну суму.

При цьому, стало відомо, що і "Перфом Стандарт", і ФК "Фінтакт"  пов'язані з Костянтином Жеваго компанії. Власником першої є Інна Прилепко, яка працювала на керівній посаді на олігархові "АвтоКрАЗ". А бенефіціаром ТОВ "ФК "Фінтакт" вважався Дмитро Березовенко, який працював у банку "Фінанси та кредит" Жеваго. "Фінакт" відкрили у 2017 році, її керівниками вважалися три менеджери мільярдера: Олександр Артеменко, Микола Похілько та Ольга Борисенко. Артеменко банку Жеваго "Фінанси та Кредит", Похілько був зазначений у банку як контактна особа. Борисенко заснувала юркомпанію "Фінанси та кредит Лекс Груп".

Нагадаємо, що у листопаді 2021 року Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України відкрив виконавче провадження щодо звернення стягнення на переданий в іпотеку Нацбанку майновий комплекс, що належить ПрАТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль" олігарха Жеваго.

Читати "Моя Київщина" у Facebook