#

Переяславська мерія відмовляється фінансувати реконструкцію опорної ЦРЛ (ФОТО)

23.07.2020 09:20
Переяславська мерія відмовляється фінансувати реконструкцію опорної ЦРЛ (ФОТО)
Фото з першоджерела

Учора, 22 липня, Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня оголосила тендер на виконання будівельних робіт з реконструкції приймального відділення, на яку необхідно майже 41 млн грн, однак мерія всіляко уникає виділення своєї частки коштів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Переяслав. City". 

Зауважимо, що створення в Україні 200 сучасних відділень, де пацієнтам в одному місці зможуть надавати всю необхідну допомогу аж до реанімаційних заходів – ініціатива уряду.

Відтак, на ремонт Переяславської ЦРЛ держава виділить 21,7 мільйон гривень з умовою фінансування своєї частки і закінченням ремонту до 25 жовтня. Зауважимо, що керівництво лікарні вже підготувало усі необхідні документи: технічний проєкт, його експертна оцінка, підписані фінансові гарантії від усіх засновників.

Однак, щодо своєї частки фінансування міська рада зайняла позицію, яка збоку виглядає як намагання зіскочити з цього проєкту, відгородившись від виконання своїх фінансових зобов’язань. Цікаво, що міський голова Тарас Костін не з’явився на жодній із нараз з цього приводу, а замість себе делегував заступницю Валентину Губенко та фінансистку Юлію Жарко, які не змогли надати вичерпних відповідей.

Як фінансист не можу зараз гарантувати, що ми знайдемо для цього проекту 10 мільйонів гривень, - каже Юлія Жарко.

У представників міськради є сумніви щодо кошторису проєкту, попри те, що він уже пройшов експертизу. У міської влади є претензії, що районна рада і адміністрація їм не прислали відповідного листа для розгляду на сесії. Хоча від лікарні вони такого отримали з зазначенням сум фінансування.

У Юлії Жарко є аргумент, що в міста немає таких коштів, мовляв, згорнули вже всі проєкти, і щоб виділити гроші для лікарні, їм нібито доведеться "залізти в зарплати".  

Зрештою, після підвищення зарплати медикам ЦРЛ відраховує в міський бюджет по 700 тис. грн ПДФО, до того — по 500 тис. грн щомісячно. Хай просто повернуть нам ці гроші!, -  аргументує зі свого боку директорка лікарні.

Зауважимо, що як опорній лікарні з сучасним приймальним відділенням, уряд гарантує додатково поставку і дороговартісного обладнання — це комп’ютерний томограф, апарати для УЗД та фіброгастроскопії, дефібрилятор і три монітори пацієнта, підйомник пацієнта, кисневу станцію.

Умова урядовців — ЦРЛ оголошує тендер на всю суму, яка зросла, тобто це близько 41 млн грн. Туди входить ремонт, благоустрій і наповнення медобладнанням. Це окрім того вартісного, які уряд дає додатково. Проте 20,8 млн грн потрібно зібрати співзасновникам ЦРЛ.

До речі, методику розподілу сум між засновниками запропонувало якраз місто — пропорційно кількості населення. І це справедливо. Отож: міська рада — майже 10,4 млн грн, райрада — 7,3 млн грн., Дівичківська ОТГ — 1,2 млн грн, Студениківська ОТГ — 1,5 млн грн.

На нараду приїхали заступники голів ОТГ і кожен з них підтвердив їхню фінансову участь. Більше того, листи про рішення щодо виділення першого траншу в 500 тис грн  уже прислала Дівичківська громада, є рішення і Студениківської громади щодо першої суми в 800 тис грн.

А у міста, як виходить, є проблеми з розумінням цього? Заступники мера не вповноважені підтвердити його ж попередній підпис про гарантії? А сам Тарас Костін чомусь усіляко уникає прямої розмови?, - йдеться у першоджерелі.

Нагадаємо, що в Переяславі активісти з Броварів пікетують суд.



Читати "Моя Київщина" у Telegram