#

Під Ржищевом екологи натрапили на рідкісні дикі орхідеї (ФОТО)

31.05.2022 14:20
Під Ржищевом екологи натрапили на рідкісні дикі орхідеї (ФОТО)
Фото з місця подій

Днями експедиція Київського еколого-культурного центру під Ржищевом знайшла рідкісну дику орхідею венерин черевичок

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на сторінку "КЕКЦ" у Facebook.

Популяція рідкісної рослини складалася з 22 рослин, 7 із яких цвіли. Венерин черевичок занесений до Червоної книги України і належить до категорії "уразливий".

На Київщині венерин черевичок росте лише у двох місцях, у сусідній Чернігівській - в одному, на Черкащині його немає зовсім.

Венерин черевичок названий так за унікальну форму пелюсток, що нагадує жіночий черевичок, практично зник через рубки лісу. У Швейцарії венерин черевичок стали охороняти ще з 1878 року. Лісники вирубують старі вологі дубові ліси, де звик ховатися цей кришталевий черевичок, насаджуючи натомість соснові, де він рости не може. Заважають венерин черевичку ще й вибіркові рубки лісу. Рослина зацвітає лише на 13-ому році життя.

Знайти венерин черевичок та інші орхідеї у лісі дуже важко, адже вони самі вирішують, коли здатися людині.

Останній раз у цьому місці ботаніки бачили венерин черевичок у 2003 р. Проте за минулі майже чверть століття він міг зникнути. На щастя, як підтвердила експедиція, венерин черевичок живий. 

У дописі йдеться:

Проте, як нам вдалося з'ясувати, на жаль, одне з місць його зростання не входить до сусіднього заказника Ржищевського, тому терміново вимагає заповідання. Ми дякуємо професору-ботаніку В.Мельнику, знавцям орхідей В. Ракова, Б. Сіньку та лісничого Ржищівського лісництва В. Ганзюка за участь в експедиції.

Нагадаємо, що в селі Копачів Обухівського району попрощалися із загиблим на Донбасі військовим Тимофієм Михайлом.



Читати "Моя Київщина" у Telegram