#

З'явилися подробиці вбивства поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова

06.02.2020 14:50
З'явилися подробиці вбивства поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова
Кирило Тлявов

Нещодавно, 31 січня,  Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд почав розглядати  справу Кирила Тлявова - п’ятирічного хлопчика, якого влітку минулого року вбили місцеві поліцейські

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Україна кримінальна".

За півроку розслідування справи жодна посадова особа так і не понесла відповідальності, а зброю, з якої стріляли в хлопчика, не знайшли.

П’ятирічний Кирило Тлявов із Переяслав-Хмельницького помер 3 червня 2019 року в Київському міському центрі дитячої нейрохірургії. У хлопчика була закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку та перелом скроневої кістки. Він пробув у лікарні три дні.

31 травня 2019 року п’яні поліцейські в житловому районі Переяслав-Хмельницького стріляли по металевих бляшанках, куля зрикошетила й потрапила в дитину. Фальшиву версію горе-поліцейських про падіння хлопчика не підтвердили медики, які на рентгені виявили вогнепальне поранення голови дитини. Дістати кулю не вдалося ані медикам Переяслав-Хмельницької ЦРЛ, ані нейрохірургам у Києві, куди Кирила реанімобілем доправили 1 червня.

За словами представника Нацполіції в Київській області Миколи Жуковича обидва чоловіки переховувалися, проте їх затримали й доправили до райвідділку. Поліцейські-вбивці - це 31-річний інспектор поліції Іван Приходько та 42-річний патрульний Володимир Петровець. Сергій Князєв також повідомляв, що поліцейські перебували поза службою без табельної зброї, а після затримання з ними проводять першочергові слідчі дії.

"Андрій Медуниця був першого числа в реанімації, - розповіла на брифінгу Олександра Тлявова. - Він клявся, що поліцейські буди такі п’яні, що ледь трималися на ногах"

Після смерті Кирила в лікарні прокуратура Київської області перекваліфікувала справу на умисне вбивство. Четвертого червня, під час слухання щодо обрання запобіжного заходу Приходьку й Петровцю, виявилося, що тест на алкоголь у день вбивства вони не проходили. Ба більше, у них не брали змиви рук, аби виявити сліди від пороху. Свідчити в суді обидва відмовилися.

"Родину Кирила потерпілими не визнали, а тому вони право голосу в цій справі не мають. Про хід розслідування нас не інформують. ДБР це ніяк не обґрунтовує, мовляв, вони орган розслідування, вони вирішують, як має бути і все", - розповів один з адвокатів сім’ї Тлявових Андрій Левковець.

Адвокат обвинуваченого Петровця Олександр Козацький у суді заявив, що під час стрілянини на місці скоєння злочину було четверо осіб. Наразі слідство перевіряє версію про імовірну причетність до справи 16-річного сина Петровця, а також у якості свідка допитувало цивільного Дмитра Кривошея. На тому, що стріляло четверо осіб, а в справі фігурує лише двоє, наголошував адвокат потерпілих майже через місяць після вбивства. Лише наприкінці липня екс-очільник ДБР Роман Труба під час брифінгу повідомив, що Дмитра Кривошея взяли під варту, а підозру в хуліганстві оголосили всім чотирьом фігурантам справи.

П'ятого листопада ДБР змінило основну кваліфікацію злочину. Лише одному з поліцейських оголосили підозру в необережному вбивстві, а не в умисному, як було до цього. На запитання про те, хто ж саме влучив у Кирила Тлявова, Труба під час брифінгу відповів: "Це зробив інспектор поліції". Серед фігурантів справи таку посаду обіймав лише Іван Приходько.

"Дякуючи медійній і громадській підтримці справа доведена до суду, але лишилися деякі питання, - каже адвокат Андрій Левковець. -Наприклад, очевидно, що батько дав синові рушницю, сина звинувачують у хуліганстві, а от батько чомусь у залученні неповнолітнього до злочинної діяльності не обвинувачується. Крім того, ми подавали безліч клопотань до ДБР і ГПУ. Тривалий час ми не мали жодної відповіді, навіть відмов".

Наразі троє підозрюваних перебувають під вартою. Двоє з них, Володимир Петровець та Дмитро Кривошей, можуть вийти під заставу, що складає 288 150 гривень. Неповнолітньому сину Петровця 9 січня 2020 року пом’якшили запобіжний захід до особистого зобов’язання. Варто зазначити, знаряддя вбивства досі не знайшли.

"Враховуючи те, що коли підозрюваних затримали, зброї з ними не було, вона мала залишитися там, де вони стріляли. Але чомусь поліція зволікала й коли вони приїхали на місце, зброї вже не було. Куди вона поділася - невідомо", - каже Андрій Левковець.

Наразі, усі причетні до розслідування вбивства Кирила більше не займають колишніх посад. Відомо, що Сергій Князєв пішов із посади голови Національної поліції України й займає тепер посаду радника Міністра внутрішніх справ, керівник поліції в Київській області Дмитро Ценов також подав у відставку, Андрія Медуницю, який займав посаду в.о. начальника Переяслав-Хмельницького відділу поліції, відсторонили. Але, відповідно до даних його декларації, наразі він працює начальником Яготинського відділення поліції.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: