#

Популярний неокласик та видатний перекладач Максим Рильський учителював на Сквирщині

15.03.2021 15:48
Популярний неокласик та видатний перекладач Максим Рильський учителював на Сквирщині
Максим Рильський

Український поет, перекладач та публіцист Максим Рильський свого часу проживав та учителював у селах Сквирського повіту

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Надбання української культури у XX столітті відроджувалось з попелу двох світових війн та масових репресій. Діяльність видатного перекладача та поета Рильського супроводжувалась неабиякими перешкодами, що створювала долю. Однак Рильському вдалось досягти вершини, створивши та переклавши сотні творів, а також отримати значні нагороди.

Сучасні технології та методи перекладу є наслідком титанічної праці діячів попередніх епох. Передові сервіси практикують методи й вітчизняних перекладачів, що виявляється також на ресурсах https://translate.meta.ua/, Google Translate, DeepL.

Максим Рильський походить з родини видатних діячів Київщини. Змалку він був знайомий із композитором Миколою Лисенком, етнографом, дослідником і збирачем українських народних дум та пісень Дмитром Ревуцьким, актором і режисером Панасом Саксаганським, етнографом та фольклористом Олександром Русовим, які справили на нього великий вплив. Цікаво, що деякий час він жив і виховувався в родинах Миколи Лисенка та Олександра Русова.

Якийсь час Рильський проживав у Сквирі, де в 1918 році працював у садовому відділі земської управи у Сквирській продовольчій управі, яку очолював брат поета Іван Рильський. Зауважимо, що будинок зберігся до цього часу. У 1918 – 1929 роках Рильський учителював у селах Сквирського повіту. Поряд з учителюванням викладав у київській залізничній школі, на "робітничому факультеті" Київського університету та в Українському інституті лінгвістичної освіти.

Після закінчення гімназії та декількох факультетів займається самостійним вивченням мов, музики. Зі створенням об’єднання "Неокласики" вступає до організації, а після створює перекладач легендарної поеми Міцкевича "Пан Тадеуш". Протягом десятиріччя вийшло десять книжок поезій, серед яких "Синя далечінь" (1922), "Поеми" (1925), "Крізь бурю і сніг" (1925), "Тринадцята весна" (1926), "Гомін і відгомін", "Де сходяться дороги" (1929).

Рильський безпосередньо своєю творчістю не реагував на політичні події й протягом 1920-х років і цілковито ізолювався від радянської дійсності, лише подеколи у відвертій формі чи у вигляді іронічних «відступів» виявляв обурення проти ідейно-політичної та літературної атмосфери, що панувала в той час.

Така поведінка поета викликала гострі напади офіційної критики, що врешті 19 березня 1931 року закінчилося арештом органами НКВС, після чого він п'ять місяців просидів у Лук'янівській тюрмі. Після ув'язнення Остап Вишня забрав його до себе в Харків на кілька днів у гості.

1932 року творчість Рильського зазнає змін: у збірці "Знак терезів" (1932) він проголошує активне сприйняття радянської дійсності, завдяки чому він єдиний з неокласиків урятувався від сталінського терору й був зарахований до числа офіційних радянських поетів. Його товариші-неокласики Михайло Драй-Хмара, Павло Филипович, Микола Зеров за кілька років були репресовані та знищені радянською владою.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: