#

Працівники військкоматів не мають права перевіряти документи та викрадати людей - уповноважений Верховної Ради з прав людини

17.01.2024 17:00
Працівники військкоматів не мають права перевіряти документи та викрадати людей - уповноважений Верховної Ради з прав людини
Дмитро Лубінець

Працівники військкоматів не мають прав насильно затримувати людей на вулицях, перевіряти та забирати у них документи

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на NV.

Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець заявив, що ТЦК - це є військові підрозділи. А згідно з нашою Конституцією, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично введений воєнний статус. Він нагадав, що у відкликаному урядовому законопроєкті про посилення мобілізації пропонувалося, зокрема, надати працівникам ТЦК більше повноважень.

Я, наприклад, не зрозумів: якщо у нас всі бачать проблеми по діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи? У нас є органи, які перевіряють документи громадян України, — це Національна поліція в першу чергу, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. Але точно не військові.

За словами омбудсмена, найбільше скарг до його офісу надходить саме щодо неналежної поведінки працівників ТЦК і перевищення ними службових повноважень. Він зазначив, що його обурює застосування грубої сили до громадян України.

Нагадаємо, що 17 січня у Бучі попрощаються із 29-річним бучанцем Олександром Боднарем, який загинув під Авдіївкою 26 грудня через мінометно-артилерійський обстріл.

Читати "Моя Київщина" у Telegram