#

Будівля в аварійному стані: у Переяславі вирішується доля бібліотеки

18.04.2024 13:31
Будівля в аварійному стані: у Переяславі вирішується доля бібліотеки
Фото з мережі Інтернет

У Переяславі вирішується доля приміщення місцевої бібліотеки, яка перебуває в аварійному стані

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Інформатор".

На чергову квітневу сесію Переяславської міської ради планують винести питання “Про погодження наміру передачі в оренду комунального майна – частини будівлі (читальний зал) Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха”.

Якщо депутати приймуть позитивне рішення, там можуть розмістити частково або повністю Переяславську публічну бібліотеку. 

Заступниця міського голови з гуманітарних питань Оксана Степаненко зазначила:

Багато років тому від води там повністю знесло покрівлю, від цього постраждали паркет, стелажі… Зала у поганому стані, потребує ремонту. І як один із варіантів порятунку нашої публічної бібліотеки може стати ця кімната. Можна буде частково (дитячу або дорослу) чи повністю перемістити сюди бібліотеку, теперішнє приміщення якої перебуває в аварійному стані.

Степаненко також розповіла, що провести капітальний ремонт будівлі бібліотеки на вулиці Сковороди, 60 неможливо, бо існує небезпека, що вона може завалитися.

Тож міська рада підшуковувала варіанти, зокрема, біля першої гімназії, однак там швидше втілили комерційний проєкт, на Покровській (директорка бібліотеки відмовилась, бо там замале приміщення), у колишньому приміщенні “Ощадбанку” (теж не було погодження). Директорка бібліотеки запропонувала для розгляду певні приміщення, але вони приватні й теж потребують ремонту. Тому, щоб врятувати бібліотечні фонди (передусім від сирості), міська рада тепер пропонує хоча б колишню читальну залу ліцею Мономаха, втім, розуміє, що варіант цей далеко не ідеальний.

Читальна зала розміщена на другому поверсі, що викликає складність забезпечення безбар’єрного доступу до неї. Також у ліцеї триває освітній процес, відвідувачі бібліотеки банально можуть дещо заважати цьому. Або ж взагалі їх не допустять на територію навчального закладу.

Концепція розміщення бібліотеки у сьомій школі суперечить Закону “Про освіту”, в якому чітко зазначено, що в навчальному закладі заборонено розміщувати сторонні заклади, які не передбачені освітнім процесом. Також є лист Служби безпеки України про те, що в освітніх закладах вводять додаткові заходи безпеки,

– зауважив депутат Андрій Іващенко.

Батьки до школи підводять дітей і навіть на територію школи не повинні заходити. Дитину забирає вчитель або вона сама йде до класу. То яким способом буде забезпечений доступ до бібліотеки?

– додала депутатка Людмила Шимченко.

Також Іващенко звернув увагу на те, що теперішня площа бібліотеки 388 кв. метрів, а її хочуть перемістити на площу 144,4 “квадрати”. Оксана Степаненко зауважила, що в залі висока стеля, тому можна буде завдяки відповідним конструкціям зробити два поверхи. Але Іващенко апелював, що такі суттєві зміни в будівлю передбачатимуть серйозні фінансові витрати для зміни проєкту. Якщо ж будуть переміщувати лише частину публічної бібліотеки, то це, по суті, не має сенсу, адже національна влада, навпаки, закликає створювати бібліотечні хаби – доступні для дорослих та дітей, у зручних місцях, щоби були так званими точками тяжіння для людей.

Андрій Іващенко запропонував розглянути для бібліотеки будівлю колишнього дитсадка “Казка” на вулиці Шевченка. Там також необхідний ремонт, але у цьому можуть допомогти міжнародні фонди, які активно підтримують безпосередньо хаб-проєкти. Сказав, що значно доцільніше вкладатися саме у будівлі, де є перспективи розвитку, а у читальній залі ліцею цього, на його думку, немає. А час на ремонт знадобиться як у ліцеї, так і у колишньому дитсадку:

Приміщення і там, і там не готові. Але в одного із них є інфраструктурні переваги, особливо зважаючи на доступність для бійців, які пораненими повертаються з фронту.

Людмила Шимченко погодилась, що без безбар’єрного доступу бібліотеці просто не дозволять працювати.

Директорка Переяславської публічної бібліотеки Тетяна Майстренко схиляється до думки бібліотека має бути центр міста, бо вона має бути доступною для всіх. 

Заступниця міського голови, керуюча справами виконкому, Тетяна Гич наголосила, що у начальника відділу культури та туризму Переяславської міськради Валентина Шуткевича є висновок, де вказано, що перебування у теперішньому приміщенні бібліотеки надалі неможливе, оскільки воно аварійне.

Не хотілось би, щоб із цього питання робили конфлікт. Ми збираємось раз у місяць з депутатами, й підготували цей проєкт рішення, щоб тут спільно обговорити. Справді, є багато мінусів у цьому питанні, ми із цим погоджуємось,

– сказала вона.

На передзасіданні із шести присутніх депутатів “за” проголосували двоє, “проти” – один, утрималися двоє. Відповідно профільна комісія не рекомендувала приймати це рішення. Проте проміжний підсумок цієї ситуації стане відомий вже після сесії 18 квітня.

Нагадаємо, що в Університеті Переяслава створюють "Книгу пам'яті", присвячену загиблим воїнам-краянам.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: