#

Приватизація спиртзаводу на Київщині по ціні зарплати: з'явилось роз'яснення

13.09.2023 13:20
Приватизація спиртзаводу на Київщині по ціні зарплати: з'явилось роз'яснення
Триліський спиртовий завод

У Прозорро пояснили, чому Триліський спиртовий завод у Фастівському районі приватизували всього лише за 6553 грн

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на сайт "Prozorro".

Нагадаємо, що 7 вересня на Фастівщині "пустили з молотка" Триліський спиртовий завод за 176 доларів, що дорівнює розміру трьох пенсій або однієї мінімальної зарплати.

Спиртзавод продавали на гібридному голландському аукціоні з пониженням ціни. Єдиний учасник аукціону запропонував за підприємство 6553 грн, що становить 1% від стартової вартості.

У Прозорро пояснили, чому завод продали за таку малу вартість. Так, новий власник заводу має сплатити за нього понад 11,5 млн грн – переможну ставку торгів та усі заборгованості підприємства.

На сайті Prozorro повідомляється:

Після завершення онлайн-аукціону переможець має підписати протокол торгів, сплатити вартість лота та підписати договір, а також сплатити усі борги підприємства та виконати інші умови, передбачені договором та умовами приватизації. Лише після цього приватизація заводу вважатиметься завершеною.
Якщо переможець торгів відмовиться сплатити усю суму, включно з переможною ставкою, ПДВ та заборгованостями, то він втратить 131 тис гривень гарантійного внеску, а завод залишиться у державній власності, відтак ФДМУ зможе виставити його на приватизацію повторно.

Триліський спиртовий завод наразі має накопичену заборгованість сумою 11,44 млн грн. З них майже 4 млн грн — заборгованість виплати зарплати, ще 5,7 млн грн — борги перед держбюджетом. Щодо майна заводу зареєстровані 2 арешти та накладено податкову заставу: завод веде 20 судових спорів, з яких 18 — про стягнення заборгованості по зарплаті. Новий власник буде зобов'язаний зберегти персонал протягом 6 місяців та розв'язати питання з судовими позовами, арештами та заставами.

Зауважується, що з 2010 спиртзавод не здійснює виробничу діяльність, обладнання не використовується. Підприємство є збитковим: лише за перше півріччя 2023 чистий збиток склав 902 тис грн, у 2022 — 1,2 млн грн, у 2021 — понад 1 млн.

Проданий на аукціоні майновий комплекс включає нерухоме майно та інфраструктуру загальною площею 13.2 тисячі кв.м, які розташовані на земельній ділянці площею понад 104 га. Але відповідно до законодавства земельні ділянки не приватизуються. Тобто новому власнику не належатиме земля, на якій розташований Триліський спиртовий завод.

Читати "Моя Київщина" у Telegram