#

Сільрада під Києвом незаконно віддала 90 земельних ділянок підставним громадянам

25.04.2018 15:22
Сільрада під Києвом незаконно віддала 90 земельних ділянок підставним громадянам

Сьогодні, 25 квітня, прокуратура повідомила про початок судового процесу за 22 гектари земель лісового фонду в межах села Пилиповичі Бородянського району

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на прес-службу прокуратури Київської області.

Установлено, що рішенням Пилиповицької сільської ради Бородянського району у 2004 році вилучено із земель лісового фонду Клавдіївського держлісгоспу земельні ділянки загальною площею 22 га та передано їх в оренду житлово-будівельного кооперативу для житлового будівництва.

У подальшому, за рішеннями цієї ж сільської ради, без укладення договору оренди, передано вказані землі у власність нібито 90 членам житлово-будівельного кооперативу для будівництва житлових будинків, які у свою чергу за договорами купівлі-продажу відчужили їх на користь 4 громадян.

Вилучення лісових земель здійснено з порушенням вимог Земельного та Лісового кодексів України, оскільки проведено не уповноваженим органом.

Більше того, ліси взагалі не можуть передаватись у приватну власність для будівництва житлових будинків. Окрім цього, Пилиповицькою сільською радою земельні ділянки для будівництва житла надано юридичній особі, яка не була житлово-будівельним кооперативом.

Зокрема, відповідно до законодавства отримати в оренду та у власність земельні ділянки для будівництва мають право члени житлово-будівельного кооперативу, які потребують поліпшення житлових умов, постійно проживають у даному населеному пункті і перебувають на квартирному обліку та включені до списку осіб, які мають право на позачергове одержання жилих приміщень.

Разом з тим, на підставі рішення сільської ради надано земельні ділянки у власність 90 громадян, які взагалі не були членами кооперативу, не проживали у с. Пилиповичі та не перебували на квартирному обліку.

Наведені обставини свідчать, що метою отримання житлово-будівельним кооперативом спірних земельних ділянок було не будівництво та експлуатація житла для членів цього кооперативу, а подальший їх продаж.

Реагуючи на виявлені порушення, прокуратурою Київської області пред’явлено позов до Бородянського районного суду про визнання недійсними рішень ради та витребування земельних ділянок на користь держави в особі Кабінету Міністрів України.

Також прокуратурою Київської області внесено відомості до ЄРДР щодо незаконного заволодіння земельними ділянками державної власності лісогосподарського призначення, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: