#

Прообразом "Батьківщини-Мати" за першим проєктом була художниця з Васильківщини

09.08.2023 09:30
Прообразом "Батьківщини-Мати" за першим проєктом була художниця з Васильківщини
Ніна Данилейко

Художниця з Васильківщини Ніна Данилейко (Яценко) в 21 рік позувала для скульптури "Батьківщина-мати"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на допис Олесі Кусто.

Народилася вона у с. Гребінки Васильківського району.

В студентські роки підробляла сторожем у Ботанічному саду біля Видубицького монастиря. Поряд із трапезною художники й архітектори винаймали кімнати під майстерні. 

Так жінку запросили позувати для скульптури в стилі Родена з маленькою дитинкою, назвавши її "типовою українкою".

Ніна Данилейко згадує:

Поїхали на кіностудію Довженка. Там одягли в грубу полотняну сорочку, важку і незручну. Позувати було складно, особливо німіла рука, яку весь час потрібно було тримати піднятою угору. А ліпили по 3-4 години.

Але у конкурсі перемогли войовничі  ідеологічні фактори того часу та архітектурний проект московської групи художників. Тому "Батьківщина-мати" тримала щит і меч. Хтось зауважив, що фігура з немовлям на руках виглядала б як тризуб.

Ніна Миколаївна вийшла заміж за Володимира Данилейка – поета, мистецтвознавця, етнолога, який був знайомий із Іваном Світличним, Василем Стусом, Василем Симоненком. Навчався в Харківському інституті на факультеті журналістики. Вона згадує:

Цього дня йшов сніг. Чоловік вінчався зі мною лише тому, що боявся втратити. Мені було 26 років, а йому — 47. Я віруюча людина. Сповідую всі свята, ходжу до церкви та співаю в хорі. У 25 років хотіла навіть піти в монастир на Закарпатті. 

У подружжя народилися шестеро дітей: Соломія, Святослав, Кий, Северин, Данило, Маруся. Всі разом знялися у фільмі, співали, творили, любили Україну.

Друзі про них казали:

Феноменально творча родина - окраса і скарб України.

Нагадаємо, що у Фастові відбулася арт-виставка художниці Світлани Грамм.

Читати "Моя Київщина" у Telegram