#

Провокатори з Київщини планували захоплення Верховної Ради (ФОТО)

01.07.2024 15:03
Провокатори з Київщини планували захоплення Верховної Ради (ФОТО)
Фото з місця подій

Офіс Генерального прокурора та Служба безпеки України заявили про викриття та затримання в Києві групи осіб, які за даними слідства готували провокації у столиці 30 червня та планували усунути чинну владу від діяльності та захопити її у власні руки

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Дзеркало тижня".

За інформацією правоохоронців, упродовж травня-червня 2024 року вони розповсюджували соцмережами заклики та повідомлення із  дискредитаційною інформацією щодо чинного керівництва держави, закликали захопити владу та змінити конституційний лад.

Зокрема, 30 червня вони начебто планували провести в Києві таке собі "віче", залучивши громадськість, а потім  захопити будівлю Верховної Ради України та заблокувати її роботу, а також обрати "тимчасовий уряд". При цьому учасників мітингу  хотіли використати "в темну",  не розкриваючи їм справжні плани дій.

Організаторами заходу правоохоронні органи називають керівника громадської спілки, "який вже мав досвід участі у безрезультатних провокаційних заходах". Зазначається, що він винайняв у Києві зал на дві тисячі осіб, та найняв військових та озброєних охоронців приватних структур для реалізації силового захоплення.

Діяв він разом із спільниками з Дніпропетровської та Київської областей. До акції намагались долучити ще одного активіста з Івано-Франківської області, але той відмовився.

В СБУ зазначили, що під час обшуків у провокаторів знайшли та вилучили зброю та боєприпаси, а також арештували мобільні телефони, комп’ютерну техніку та чорнові записи із доказами злочинних дій.

Наразі затриманим повідомили про підозру за чч. 1, 2, 3 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії та заклики до дій, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Їм загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Усіх затриманих заарештовано, слідство триває.

Нагадаємо, що упав у шахту ліфта: поліцейські Київщини встановлюють обставини нещасного випадку у Вишневому.







Читати "Моя Київщина" у Telegram