#

РДА в укрупнених районах області мають створити до 1 грудня

20.08.2020 16:00
РДА в укрупнених районах області мають створити до 1 грудня
Фото з місця події

Днями Центральна виборча комісія на 25 жовтня оголосила перші вибори депутатів районних рад 119 нових районів (крім 10 районів Криму та 7 районів, що знаходяться на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей)

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на офіційний веб-сайт міністерства розвитку громад та територій України.

Районні державні адміністрації нових районів треба створити до грудня поточного року. Отже, новообрані районні ради у листопаді проведуть перші сесії, а вже в грудні потрібно буде затверджувати районні бюджети, вирішувати інші питання, які залишаться у компетенції районів. Тому до того моменту мають бути створені районні державні адміністрації, яким, за Конституцією, районні ради мають делегувати більшість своїх повноважень.

Нагадаємо, що замість 25 районів у Київській області утворили 7 нових: Білоцерківський, Бориспільський,Броварський, Бучанський, Вишгородський, Обухівський та Фастівський.

Створення нових РДА – складне, але дуже важливе завдання, виконати яке спільно з Парламентом маємо швидко, щоб з нового року в країні функціонувала якісно нова система органів місцевої влади. Очікуємо, що вже восени Верховна Рада уповноважить Уряд створювати місцеві державні адміністрації, а також прийме нову редакцію закону про місцеві державні адміністрації, проект якого разом з проектами інших важливих для продовження децентралізації рішень, вже оприлюднені для обговорення та пропозицій, – сказав В’ячеслав Негода.

За словами Негоди, головна ідея, закладена у змінах до законодавства, розроблених фахівцями Мінрегіону та експертами, відповідає загальній філософії реформи: основні повноваження місцевого самоврядування та ресурси для їх виконання треба передати найближче до людей – у громади, які зможуть самостійно надавати усі послуги і нести відповідальність за свої рішення чи бездіяльність.

Законопроекти, які ми сьогодні обговорюємо, треба прийняти до кінця цього року: розподілити повноваження та ресурси між державною владою та місцевим самоврядуванням, а також між органами місцевого самоврядування різних рівнів. Тільки після цього зможемо говорити про початок великої децентралізації, яка охопить кожне село і місто в Україні, – сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, що ЦВК оприлюднила план основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: