#

Сапер-самоук із Вишгородщини знешкоджував розтяжки за допомогою рибацької вудки (ВІДЕО)

20.05.2022 12:42
Сапер-самоук із Вишгородщини знешкоджував розтяжки за допомогою рибацької вудки (ВІДЕО)
Фото сапера-самоука Євгена Шабуні

Мешканець села Олізарівка, що на Вишгородщині, власноруч прибирав ворожі міни та допомагав ЗСУ

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "ТСН".

Євген Шабуня мешкає у селі Олізарівка, він ледь не слідом ходив за окупантами та все розміновував. До війни чоловік почав готуватися завчасно, він дивився багато різних фільмів, читав та вже давно для себе зрозумів, що ворог насамперед буде мінувати усе довкола. Тому Шабуня почав вчитися розміновувати території за відео в інтернеті. 

До села Олізарівка в Іванківському районі окупанти зайшли на третій день повномасштабної війни. Рашисти звідусюди мінували до себе підступи. Євген розповів:

Вони приїхали, поставили, а я вже за годину пішов, зібрав. Вони приїжджають у шоці - одні ями лишились, нічого немає. Вони ще ставили "сюрпризи". Перед тим, як підняти, я розкопував і лінійкою перевіряв, чи є щось під низом. Якщо щось було намотував наверх шнурок, звичайна мотузка для білизни, та стягував.

Ще цікавіше: чоловік знешкоджував розтяжки, для цього йому вистачало рибацької вудки:

Брав звичайний спінінг, бачив розтяжки та закидував спінінг. Метрів на 20-30 відлазив, лягав на землю і крутив. Заціплював розтяжку, а вона вибухала. Я швидко скрутив, змотався та втік.

Коли село звільнили від окупантів, чоловік продовжив розміновувати території. Чоловік власноруч зібрав сотні мін та розтяжок. Проте одного разу йому не пощастило, сапера-самородка підвів металошукач:

Стояла протипіхотна (міна - УНІАН), і я наступив на неї. Металошукачем я проводив, проте він не побачив. Навіть трохи не запищав.  Від того місця, де я підірвався, було метрів 200, я виліз туди, перев'язав собі ногу та й дочекався поки приїхали, забрали.

Неможливо навіть порахувати, скільки життів врятувала партизансько-саперна діяльність сміливого чоловіка. Він втратив частину ноги, йому вже зробили декілька операцій. Надалі Шабуня планує встановити протез. Про сміливий подвиг чоловіка нині знає все громада.  

Чоловік мріє піти в ДСНС та й надалі допомагати людям. В Іванківській громаді клопотатимуть, щоб сапера усе ж взяли до своєї команди рятувальники.

Нагадаємо, що в селі Підгайне на Вишгородщині унаслідок російського вторгнення пошкоджені або зруйновані майже всі будинки.


Читати "Моя Київщина" у Facebook