#

Славутицька міськрада підписала меморандум про співпрацю з НАН та ДАЗВ

14.07.2023 09:25
Славутицька міськрада підписала меморандум про співпрацю з НАН та ДАЗВ
Фото з місця подій

12 липня у приміщенні НАН України відбулося підписання Меморандуму про співпрацю та взаємодію між Державним агентством України з управління зоною відчуження, Національною академією наук України та Славутицькою міською радою

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Славутицької міської ради.

Документ скріпили підписами голова ДАЗВ Євген Крамаренко, президент НАНУ Анатолій Загородній, мер міста Славутич Юрій Фомічев. 

Метою співробітництва є розвиток Чорнобильського наукового хабу – сучасного осередку наукової діяльності для фахівців з усього світу задля вивчення проблематики радіаційної безпеки, впливу іонізуючого випромінювання на людину та навколишнє природне середовище, технологій поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом.

Вже заплановано проведення спільних наукових конференцій, семінарів, тренінгів, у тому числі на теренах зони відчуження та міста Славутич, для визначення актуальних проблем, окрім вже поставлених. 

Зокрема: 

  • активізація досліджень і розробок у сфері радіоекології;
  • зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему;
  • використання ядерної енергії;
  • поводження з радіоактивними відходами на стадії їх довгострокового зберігання і захоронення;
  • радіоекологічний моніторинг.

Відновлення наукової та дослідної інфраструктури у межах "Чорнобильського наукового хабу" входить до напрямку 7 "Плану відновлення діяльності і розвитку зони відчуження внаслідок російського вторгнення та окупації", за яким продовжуємо активну роботу не лише з міжнародними, а і українськими партнерами.

Нагадаємо, що Норвегія та Великобританія виділять на Чорнобильську зону понад 5 млн євро.

Читати "Моя Київщина" у Facebook