#

Староста Бабинців розповів про жахливі катування з боку росіян (ВІДЕО)

10.06.2022 09:20
Староста Бабинців розповів про жахливі катування з боку росіян (ВІДЕО)

Староста Бабинецького старостинського округу Бучанської міської ради Андрій Купраш розповів журналістам, як його спіймали та катували рашисти

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на YouTube-канал Локальна історія.

Зазначимо, що керівник села Андрій Купраш залишився зі своєю громадою в часі російської окупації. У перші дні повномасштабного вторгнення його дружина з двома меншими дітьми евакуювалася до Житомира, старший син прийняв рішення залишитися разом із батьком у Бабинцях.

24 та 25 лютого організовував мобілізацію в селищі та створив волонтерський штаб у старостаті. Коли 7 березня до селища зайшла колона кадирівців, Андрію на особистий номер почали телефонувати з погрозами. Оскільки вже були випадки викрадення старост сусідніх населених пунктів, Андрій зібрав речі першої необхідності та декілька днів переховувався в лісі. 

26 березня будинок старости обшукали під приводом нібито скарг місцевих мешканців на те, що староста забрав собі борошно і олію. Насправді в помешканні Андрія шукали зброю і документи, влаштовували допити. 

30 березня Андрія схопили біля старостату. Він розповів:

Вони мене заштовхнули в автомобіль. Розвернулися і повезли в сторону цвинтаря. Поки їхали в автомібілі, один з них, бурят, взяв ножа здорового, приставив до горла і почав кричати що цей ніж 9 людей зарізав, ти будеш 10-й. Я ці слова пам’ятаю й досі. Каже, у тебе є 10 секунд подумати, а ні – тебе завезем і прикончим. Чесно кажучи, я тоді [подумки] попрощався зі своїми дітьми… трьома. Зі своєю дружиною, з усіма. І коли ми їхали, він казав водію "завезеш його, прикопаєш". 

Коли приїхали до цвинтаря, Андрія витягли з автомобіля, 50 чоловіків стояли навколо нього, штовхали та матюкали. Потім йому сказали роздягнутися та почали запитувати про татуювання:

В одних трусах я перед ними стояв, вони почали мене обзивати різними словами, запитувати де ЗСУ, де зброя, де ТРО, як проїхати туди, як проїхати туди, чи заміновано тут чи не заміновано. На що я відповідав, що не володію цією інформацією, що я цивільна особа. Запитали у мене чому ти не втік. Як усі втекли старости і голови населених пунктів. Після того він мені дав лопату, їхній командир, сказав: "копай собі яму". 

Нагадаємо, що 9 червня поліція затримала у Броварах озброєного стрільця, який вистрілив двічі у свого знайомого.


Читати "Моя Київщина" у Facebook