#

Суд відмовився повернути в держвласність землі під маєтком Медведчука на Обухівщині

01.08.2020 12:14
Суд відмовився повернути в держвласність землі під маєтком Медведчука на Обухівщині
Фото з мережі Інтернет

Суд відмовився повертати у державну власність 35 га землі в місті Українка Обухівського району, на якій розташований будинок, що належить Віктору Медведчуку

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Наші гроші". 

Господарський суд м. Києва відмовив прокуратурі Київської області у задоволенні позову про визнання недійсними розпоряджень Київської облдержадміністрації і Обухівської райдержадміністрації та витребування на користь держави в особі Кабміну з незаконного володіння ТОВ "Інвестиційна компанія "Спорт-Тур" земельної ділянки площею 24,39 га і ТОВ "Компанія з управління активами "Мтір Ессет Менеджмент" – 10,22 га, які розташовані в межах м. Українка Обухівського району. Про це свідчить рішення від 21 липня (суддя Сівакова В.В.).

Прокуратура звернулася до суду з позовом про витребування землі у листопаді 2019 року. Свої вимоги прокурори обґрунтували тим, що вказані ділянки є лісами першої категорії і вони незаконно вибули із власності держави поза волею відповідного розпорядника – Кабміну. Адже робити будь-що з лісами площею понад 10 га можна виключно за згодою і дозволом Кабміну.

Суд у задоволенні позову прокуратурі відмовив, посилаючись на те, що 34,61 га лісів вибули із власності держави не єдиним масивом, а ділянками площею до 10 га, відтак Київська ОДА і Обухівська РДА діяли в межах своїх повноважень.

Нагадаємо, що у 2003-2004 роках Київська ОДА своїми розпорядженнями передала в оренду на 50 років ЗАТ "ФК "Динамо" Київ", ТзОВ "Інвестпроект", ТОВ "Стокс-Бізнес" і ТОВ "НВФ "Славутич-Дельфін" чотири ділянки площею по 9,9 га.

А Обухівська РДА у 2004 році своїми розпорядженнями продала ці ділянки вказаним підприємствам для організації відпочинку та проведення спортивних заходів. У результаті ділянкою 24,39 га володіє "ІК "Спорт-Тур", а 10,22 га – "КУА "Мтір Ессет Менеджмент".

Стосовно доводу прокуратури щодо того, що зміна цільового призначення ділянок відбулось без погодження відповідного органу, суд зазначив: на момент прийняття розпоряджень ОДА і РДА органу, який погоджував зміну цільового призначення земель, зокрема, земель лісового фонду, не існувало (відбувалася реорганізація органу). Водночас, суд послався на листи "Київлісу", який погодив відведення ділянок за рахунок земель Обухівського лісництва.

Нагадаємо, у 2004-2005 роках Обухівське БТІ на підставі свідоцтв про право власності, виданих Обухівською РДА, зареєструвало права власності НВФ "Славутич-Дельфін" на дві спортивні бази (одна площе 67,3 кв м), ФК "Динамо» Київ – на комплекс, "Стокс-Бізнес"  і "Інвестпроект" – на нежитлові будівлі (альтанка, КПП, елінг тощо). У подальшому у тому ж 2005 році це все майно купив "ІК "Спорт-Тур". Надалі у 2011-2015 рр майно перепродавалося компаніям "Терра-Інвест", "Укрспортбудінвест" і "Мтір Ессет Менеджмент".

Як повідомляли ЗМІ, на вказаних ділянках площею 34,61 га збудовано будинок-хонку із допоміжними будівлями народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука, який є кумом президента РФ Володимира Путіна.

У березні 2019 року стало відомо, що будинок-хонка площею 1125 кв м виставлений на продаж у закритій групі ріелторів за ціною 4500 у.о. за сотку. На території є причал, вертолітний майданчик, елінг, гостьовий будинок на 200 кв м та басейн.

Засновником ТОВ "Інвестиційна компанія "Спорт-Тур" є ТОВ «Інвестиційна компанія "Терра-Інвест", бенефіціарним власником якої (через лондонську "Ларідж Інвестменс Лтд", ТОВ "ІК "Гарманія" і кіпрську "Бревіса Холдінгз Лтд") є Оксана Марченко, дружина Віктора Медведчука.

ТОВ "КУА "Мтір Ессет Менеджмент" є одним із засновників ТОВ "ФК "Динамо" Київ" із часткою 23%. Друга найбільша частка у "Динамо" належить Ігорю Суркісу (63,7%).

Офіційними засновниками "КУА "Мтір Ессет Менеджмент" значаться кіпрські компанії Listono Management Ltd (бенефіціарні власники – Андрій Зюзя, Юрій Ромазанов і Павло Коваленко), Merceno Holdings Ltd (Лариса Яременко), Noresia Contruction Ltd (Олена Мірошник, Аліна Сергієнко і Володимир Ямнич), Otrenia Investments Ltd (Олена Жигадло), Kirelma Enterprises (Вадим Олійник, Олександр Тарасенко і Володимир Дерикіт) та Vinsentio Holdings Ltd (Олександр Красницький).

Як писали журналісти "Дзеркала тижня", Григорій Суркіс і Віктор Медведчук були опорою так званої "київської сімки". Свого часу Григорій Михайлович так сказав про своїх партнерів з бізнесу:

Ми – всі друзі, партнери по життю: Валентин Згурський, Віктор Медведчук, мій молодший брат Ігор, Богдан Губський, Юра Карпенко, Юра Лях, я… Чудова сімка… У кожного – своя ділянка роботи в єдиному холдингу.

Відзначимо, що суддя Вікторія Сівакова відома ухваленням рішень у інших гучних справах, що стосуються відведення землі. Приміром, щодо ділянок у Києві по вул. Вільшанській, 2-Б, або ж вул. Електриків, 23-Б – на обох будується житло попри неможливість такого будівництва відповіднодо Генплану столиці.

Чоловік судді – Леонід Сіваков є адвокатом, колишній депутат Київської обласної ради від "УДАРу" (2010-2015). Він значиться співзасновником "Всеукраїнського батальйонного братства", яке у 2015 році влаштувало "фейковий штурм" Адміністрації президента для російських ЗМІ.

Нагадаємо, що в місті Українка працівники поліції затримали чоловіка, який ходив з гвинтівкою по вулиці та погрожував місцевим жителям, а потім сів у автомобіль та кудись поїхав. 

Читати "Моя Київщина" у Facebook