#

Суд звільнив з під варти 4-го обвинуваченого у вбивстві 5-річного Кирила Тлявова у Переславі

24.12.2022 14:45
Суд звільнив з під варти 4-го обвинуваченого у вбивстві 5-річного Кирила Тлявова у Переславі
Іван Приходько

У четвер, 22 грудня, Переяславський міський районний суд звільнив з під варти Івана Приходька – четвертого обвинуваченого у вбивстві 5-річного хлопчика Кирила Тлявова

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Суспільне".

Відтепер Іван Приходько перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом. Про зміну запобіжного заходу для Приходька, вперше за майже 3,5 роки, попросили прокурори.

Суспільне пише, що причиною цього стало рішення Європейського суду з прав людини, який визнав неналежними умови перебування обвинувачено в СІЗО, а термін перебування у неволі – надмірним. Також ЄСПЛ зобов’язав державу відшкодувати Приходьку понад 9 тисяч євро.

Обвинувачення просило для Івана Приходька цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета. Проте через нестачу пристроїв в правоохоронних органах суд обмежився цілодобовим домашнім арештом без браслета. Також обвинувачений має повідомляти суд про зміну місця проживання, здати документи для виїзду за кордон та утримуватися від спілкування з іншими обвинуваченими.

Прокурор Максим Дергачов сказав:

Оскільки Україна ратифікувала “Європейську конвенцію з прав людини“, то відповідно до статті 46 конвенції, рішення ЄСПЛ є обов’язковими для виконання. При цьому ЄСПЛ не визнав незаконним саме тримання під вартою. Європейськи суд визнає порушенням конвенції подальше утримання Приходька під вартою. Це рішення не може бути оскаржене нами, оскільки в ЄСПЛ немає апеляційної чи касаційної інстанції.

На це рішення адвокат обвинуваченогоВіктор Чевгуз чекав півтора року. Журналістам він сказав, що буде подавати апеляцію на рішення Переяславського суду та вимагатиме нічний домашній арешт.

Ще трьом фігурантам справи суд подовжив запобіжні заходи на два місяці: Дмитро Кривошей та Володимир Петровець залишаться під заставою, а син Петровця - під зобов’язанням матері. Наступне засідання у справі призначили на 30 січня 2023 року.

Нагадаємо, що 3 червня 2019 року у Переяславі-Хмельницькому від пострілу з вогнепальної зброї помер у лікарні 5-річний Кирило Тлявов. За підозрою у вбивстві дитини затримали двох поліцейських: Івана Приходька та Володимира Петровця.

Читати "Моя Київщина" у Telegram