#

Сусіди Зеленського: хто із ексчиновників проживає на держдачах у Конча-Заспі (ФОТО)

09.01.2024 12:40
Сусіди Зеленського: хто із ексчиновників проживає на держдачах у Конча-Заспі (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Ще у 2021 році мешканець Конча-Заспи Володимир Зеленський наказав провести повний аудит земель і резиденцій в Конча-Заспі та Пущі-Водиці, встановивши повний перелік осіб, які там проживають, і підстави для їхнього там перебування.

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на видання "DepoUA".

Тоді Президент вважав несправедливим, що у державних дачах живуть колишні чиновники, й анонсував представлення концепції надання в оренду цих приміщень звичайним українцям.

Повну ревізію держдач, за словами Зеленського, він поручив здійснити після того, як дізнався, що в один із будинків у Конча-Заспі заїхав пластичний хірург. 

З чого все почалося. Ось я запитав, коли у нас заїхали нові люди. Це вже при мені було: заїжджає якась людина. А мені цікаво – хто ця людина? Я ж також боявся, що не дай Боже, що з нашої команди. Мені сказали, що це – пластичний хірург. І з цього моменту я попросив повну ревізію всього. Вони всі повинні поїхати

– сказав він, додавши, що замість тих людей, які виїхали, не заїдуть люди, пов'язані з ним.

Тоді він обіцяв презентувати концепцію щодо Конча-Заспи, ВДНГ (Виставковий центр) та Пущі-Водиці і що він вважає за можливе, щоб ті чи інші чиновники могли під час своєї роботи на держслужбі за ринковими цінами орендувати держдачі.

Ніяких "незрозумілих людей" думку президента, на держдачах бути не може. 

список хто живе у конча заспі

продовження списку хто живе у конча заспі

і ще продовження списку хто живе у конча заспі

продовження списку хто живе у конча заспі під києвом

За даними на 2014 рік, в адміністрації президента, в Конча-Заспі на державних дачах жили наступні особи.

продовження списку хто живе у конча заспі станом на 2014 рік

У переліку осіб, які мають дачі в "Конча-Заспі", є представники режиму  Януковича– екс-прем'єр Азаров, екс-міністр охорони здоров'я Богатирьова, екс-міністр освіти Табачник, лідер комуністів Симоненко, екс-спікер парламенту Рибак.

Варто зазначити, що не всі дачі стали об'єктами уваги журналістів, адже деякі з них виглядають доволі скоромно. Так будинок головного комуніста країни Петра Симоненка тоді був зовсім непримітний і, за словами головно го кримського комуніста Грача, дістався після розлучення його дружині Світлані. 

У 2021 році в терміновому порядку виїхали з держдач вже колишні судді КСУ Тупицький і Сліденко.  ЗМІ ще у квітні того року повідомляли, що в ДУС розірвали договір з Тупицьким щодо його користування держдачею в Конча-Заспі через борги за комунальні послуги, псування державного майна та самовільне захоплення землі. Наголошувалося, що Тупицький не платив п'ять місяців за користування і шість місяців – за комунальні послуги. Сума заборгованості Тупицького склала близько 80 тисяч гривень, при тому, що зарплата в рік – майже 5 мільйонів гривень. Борг він у підсумку сплатив, але тільки після рішення про виселення.

Виїхав тоді з держдачі, за словами Зеленського, і колишній генпрокурор Піскун. Втім, він і сам зробив таку заяву. А от колишній віцепрем'єр-міністр України Геннадій Зубко заявив журналістам, що за свою держдачу сплачує -  близько 104 тисяч гривень і це для нього чималі гроші. Ексчиновник навіть виклав фото будинку і фото платіжок. 

Також після скандалу з переїздом в Пущу-Водицю, виселилася звідти і переїхала на державну дачу в Конча-Заспу  Ірина Венедіктова. Нагадаємо, за даними журналістів восени 2020 Венедіктова переїхала на державну резиденцію у Пущі-Водиці, площею – 675,1 кв. м. Проте після величезного скандалу, пов'язаного із законністю поселення, Венедіктова з цієї дачі виїхала і невдовзі переїхала в Конча Заспу.

Дача Дмитра Табачника базується на дамбі в районі Конча-Заспи. Кореспондент "УП" в 2007 році підібрався до цього маєтку з води і побачив величезну територію. За враженнями журналіста, територія, на якій розміщено маєток, викликає захват. Вона справді величезна - не менше ніж гектара зелених газонів, розкішних верб і ялинок, півострів омиває вода одного з каналів, який поєднує Дніпро і дамбу. На території Табачника розташовано три будинки - тут живуть сам чиновник з братом і їх батько.

Дмитро Табачник знаходиться у всеукраїнському розшуку з липня 2015 року, з 2014 року переховується від українських правоохоронців на росії і хто зараз користується його будинком в Конча-Заспі, невідомо.

Ще одна нерухомість – колишня дача Ющенка і нинішня Зеленського. Будинок номер 29 має особливий статус - саме там протягом 2004-2014 років мешкав третій президент України Віктор Ющенко. В 2014-му, коли Ющенко таки вирішив залишити державну резиденцію, її планували продати. Саме тоді українське суспільство дізналося що президентська державна дача – це триповерховий маєток більше ніж на дві тисячі квадратних метрів та кількома гектарами навкруги. Будинок має чотири спальні, санвузли оздоблені мармуром, ліфт, кінозал, більярдну, солярій, сауни, басейн і масажний кабінет. Утримання дачі за часів, коли тут мешкав Ющенко, обходилося державному бюджету в 30 мільйонів гривень на рік.

За документами, найбільший у державній "Конча-Заспі" будинок – у Леоніда Кучми. Його площа 1 226 метрів. Цей маєток був виділений Кучмі розпорядженням уряду від 19 січня 2005 року, коли в.о. прем’єра був Микола Азаров. До того, як піти на пенсію, Кучма жив у резиденції президента у "Конча-Заспі" в будинку №29. Державна дача надана Кучмі в пожиттєве користування. 

За реєстром ДУС, окрім Кучми, найбільший за площею будинок має Володимир Литвин – 609 квадратних метрів. Як повідомляла тоді ще журналістка Тетяна Чорновол,  в Литвина - два великі будинки, один із них для гостей. А ще в нього є тепличка, баня на березі озера та 40 соток землі.

Маєтки Литвина, Азарова, Піскуна і Маляренка мають умовну назву "блок №5" – їх зводила одна фірма, яку залучив на державний об'єкт хтось з цих "дачників".

В 2010 році Тетяна Чорновол розповіла також про дачу Азарова в Конча-Заспі. В маєтку, що показали місцеві жителі, аж три великих будинки. Місцеві переконували, що один – Азарова, інший – його сина Олексія. Також в маєтку багато дрібніших споруд – альтанки, сауна, будинок охорони і кілька маленьких хатинок невідомого призначення. Навпроти маєтку – намитий пляж. Він обгороджений парканом і охороняється. Місцеві стверджують, що маєток почав будуватися у 2005 році, а завершилося будівництво ще два роки тому. Раніше на місці, де розташувалися будиночки Азарових, була база відпочинку Кабінету Міністрів України, нині – це приватна структура з назвою Колектив забудовників "Південний" Харківського району міста Києва.

В 2015 році стало відомо, що в котедж, де раніше проживав екс-прем'єр України Микола Азаров, шукають орендарів (Азаров, як відомо, з України втік). Але проживання в ньому – задоволення не з дешевих. За місяць, за словами заступника керівника ДУС, що бажають орендувати житлоплощу, доведеться викласти близько 76 тисяч гривень.

Перший заступник голови Верховної Ради України з 11 травня 2010 по 12 грудня 2012 також має дачу в Конча-Заспі. Загальна площа будинку Мартинюка 310 квадратних метрів. По сусідству з ним - маєток Леоніда Кучми, куди він переїхав після того, як залишив посаду президента.

Оскільки документи про поселення Мартинюка в "Конча-Заспі" засекречені, то невідомо, чи надано йому цей будинок в пожиттєве користування.

Є тут і дачі Володимира Рибака - голови Верховної Ради України з 13 грудня 2012 по 22 лютого 2014, Валерія Гелетея – колишнього міністра оборони, які будували свої будинки на місці старих.

Міністр охорони здоров'я України з 24 грудня 2012 по 23 лютого 2014 побудувала тут також собі дачу власним коштом, на місці недобудованої держдачі, отримавши право безкоштовно жити на території держрезиденції десятиліттями. Тобто, поки сума побудованого не компенсує повністю розмір орендної плати, який вона мала би сплачувати за право проживання в непридатному житлі.

Богатирьову, яка обіймала посаду міністерки охорони здоров'я під час правління президента Віктора Януковича, підозрювали в розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах. До вересня 2016 року вона перебувала у базах міжнародного розшуку. В серпні 2019 суд зобов'язав прокуратуру закрити кримінальне провадження проти Богатирьової, оскільки, за висновками суду, у справі закінчився строк досудового розслідування і подальші слідчі дії неможливі.

В.о. прем'єр-міністра України з 22 вересня 1993 по 16 червня 1994 також здійснював роботи з перебудови будинку своїм коштом. Держава нічого не отримує, аж поки у вартість оренди не зарахують зроблене ним покращення. А на це піде ще не одне десятиліття.

Нагадаємо, що документом, яким визначаються підстави для заселення на держдачу в "Пущу-Водицю" і "Конча-Заспу" є постанова уряду №1210 від 6 серпня 2003 року, підписана прем’єром Віктором Януковичем. Згідно з нею, державна дача надається всім членам уряду, включно з прем’єр-міністром, а також генпрокурору. Керівники інших центральних органів виконавчої влади та заступники генпрокурора можуть претендувати на дві кімнати – в санаторії або дачному будинку. Також на дві кімнати мають право заступники міністра Кабміну і керівник служби прем'єра. З числа пенсіонерів окремий будинок міг отримати лише прем'єр-міністр та перший віце-прем'єр, а також генпрокурор – і те, за окремим рішенням уряду. Інші міністри на пенсії могли розраховувати тільки на дві кімнати в санаторії.

Нагадаємо, що заступники Єрмака задекларували майно на Київщині.

будинок табачника в конча заспі

палац-дача зеленського в конча заспі

дача литвина в конча заспі

і це дача азарова в конча заспі

держдача богатирьової в конча заспі

Читати "Моя Київщина" у Facebook