#

Сьогодні вирішуватиметься питання передачі Білоцерківської ТЕЦ на баланс міста

27.07.2023 10:10
Сьогодні вирішуватиметься питання передачі Білоцерківської ТЕЦ на баланс міста
Фото з мережі Інтернет

Сьогодні, 27 липня, пройде голосування за передачу Білоцерківської ТЕЦ на баланс міста разом з усіма боргами

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Акціонери, ймовірно, все таки передадуть АТ "Білоцерківська Теплоелектроцентраль" на баланс міста.

Нагадаємо, що АТ "Білоцерківська Теплоелектроцентраль" у 2015 році уклало з НБУ договір застави корпоративних прав на частку в статутному капіталі, ставши поручителем банку "Фінанси та Кредит". Костянтин Жеваго, який на той час був власником банку, взяв на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості фінансової установи перед Національним банком.

Оскільки Жеваго не виконував взяті на себе зобов’язання за договором поруки, Національний банк у 2016 році звернувся до Шевченківського районного суду міста Києва з позовом про стягнення заборгованості. А уже в 2018 році – до господарського суду Київської області з проханням стягнення на передані в заставу НБУ акції ПрАТ “Білоцерківська Теплоелектроцентраль”.

1 жовтня 2019 року суд повністю задовольнив позов, водночас відмовивши в зустрічному позові власнику банку про визнання недійсним договору поруки. Уже тоді загальний обсяг залишку заборгованості банку "Фінанси та Кредит" перед Національним банком за кредитами рефінансування становила 6,2 млрд грн.

Самого Жеваго заарештували у Франції наприкінці грудня 2022 року за запитом України. Його підозрюють у розтраті та відмиванні грошей, пов'язаних зі зникненням 113 млн доларів із збанкрутілого банку "Фінанси та Кредит". 

16 лютого 2023 року Госпсуд Київської області задовольнив його позов до АТ “Білоцерківська теплоелектроцентраль” про звернення стягнення на передані в заставу НБУ акції ПрАТ “Білоцерківська Теплоелектроцентраль”.

АТ “Білоцерківська Теплоелектроцентраль” належить 40% акцій ПрАТ “Білоцерківська Теплоелектроцентраль”, які підлягатимуть продажу на прилюдних торгах у порядку, встановленому Законом України “Про виконавче провадження”.

Наразі непогашеними залишається 1,439 млрд грн.

Нагадаємо, що Кабмін погодив призначення нової голови Білоцерківської райдержадміністрації.

Читати "Моя Київщина" у Telegram