#

У Білогородській ОТГ створять заказник "Ріка-Герой Ірпінь" (ФОТО)

06.02.2023 11:30
У Білогородській ОТГ створять заказник "Ріка-Герой Ірпінь" (ФОТО)
Річка Ірпінь

В Київської області почали створювати ландшафтний заказник "Ріка-Герой Ірпінь" на території Білогородської громади

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на спільноту "КЕКЦ" у Facebook.

Повідомляють, що це спільний проєкт Комісії з екології Київської обласної ради та Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ). Під охорону береться фрагмент річки Ірпінь на всій території Білогородської ОТГ Бучанського району загальною довжиною 19,7 кілометрів та площею 198 гектарів. Сільська рада Білогородки вже погодила створення заказника.

У дописі інформують:

Територія річки Ірпінь має величезне історичне значення як місце оборони Києва на протязі 1000 років. За часів Київської Русі з півночі та північного заходу Київ прикривала болотиста річка Ірпінь. На ній були також дві сильні фортеці-Бєлгород (тепер селище Білогородка) і фортеця Вишгород (тепер місто Вишгород)-західні оборонні форпости столиці Київської Русі. Річка Ірпінь довжиною 162 км мала широку болотисту долину, яку важко проходити для ворожої піхоти та кінноти, що неодноразово захищало древній Київ.

Також наголошується, що вже в наші дні було доведено стратегічну та тактичну важливість долини Ірпеня. Так, коли захисники Києва підірвали міст через Ірпінь, а споруджений путінськими військами понтонний міст через Ірпінь знищили. В результаті ворожі війська вперлися в залиту талою водою болотисту долину річки-рятівниці, що тисячоліттями захищала Київ.

Нагадаємо, що адміністрація Ірпінського ліцею №2 виявила на електронній пошті закладу повідомлення із погрозами про замінування.


Читати "Моя Київщина" у Telegram