#

У Бородянці настоятель храму УПЦ (МП) надав російським окупантам підвальне приміщення на території храму для облаштування катівні

07.07.2023 13:30
У Бородянці настоятель храму УПЦ (МП) надав російським окупантам підвальне приміщення на території храму для облаштування катівні
Віктор Талько

СБУ розпочала кримінальне провадження проти настоятеля храму УПЦ МП у селищі Бородянка Віктора Талька, який допомагав рашистам під час окупації Київщини

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу СБУ.

Наразі перевіряються дані про його можливе сприяння рашистам у примусовому вивезенні до білорусі майже 100 мешканців Київщини під час тимчасової окупації регіону.

Крім того, співробітники СБУ розслідують обставини функціонування російської катівні на території храму, яким опікується Талько.

За попередньою версією слідства, клірик запропонував окупантам використовувати підвальне приміщення релігійної установи для ув’язнення учасників руху опору.

Задокументовано, що тільки з 29 по 31 березня 2022 року рашисти утримували там 3-х українських волонтерів, що привезли гуманітарну допомогу для місцевих жителів.

Також Служба безпеки ініціювала лінгвістичну експертизу для перевірки публічних закликів протоієрея щодо підтримки російських загарбників у війні проти України.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

За результатами досудового розслідування вирішуватиметься питання щодо повідомлення фігуранту про підозру та обрання запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 5 років тюрми.

Нагадаємо, що на Київщині виявили священника УПЦ МП, який закликав до зриву мобілізації.

Читати "Моя Київщина" у Telegram