#

У Броварах ледь не обвалився гуртожиток (ФОТО)

21.08.2018 10:28
У Броварах ледь не обвалився гуртожиток (ФОТО)

Уночі з 19 на 20 серпня в двоповерховому гуртожитку на вул. Сергія Москаленка, 17 відвалилася частина стіни. Ніхто з людей, на щастя, не постраждав. Однак, як стверджують експерти, це лише початок зовнішнього руйнування старої споруди, і якщо терміново не вжити необхідних заходів, подальше руйнування гуртожитку – неминуче

Про це повідомяє «Моя Київщина» з посиланням на «Трибуну Бровари»

55-літній двоповерховий гуртожиток  «пам’ятник» часів Радянського Союзу, що залишився від заводу «Торгмаш».

Лише кілька років тому будівля перейшла у власність міста. Мешканці старезного будинку неодноразово зверталися у мерію з проханням його відремонтувати, однак гроші місто знайшло лише цього року. З весни і почали «підлатувати». Нещодавно підрядна організація завершила ремонт душової та пральні на другому поверсі та розпочала ремонті роботи таких приміщень на першому.

Напередодні робіт  УЖКГ звернулося до ФОП «Романенко І.Ю.» з проханням обстежити та надати оцінку стану будівельної конструкції, зокрема, що стосується підсилення фундаменту. Після попереднього огляду експерти повідомили, що всередині будівля має значні тріщини, та потребує ретельного обстеження. Проте на цю процедуру не було передбачено коштів, тож рішенням міської ради від 16 серпня внесено зміни до обсягів фінансування на 2018 рік програми капітального ремонту, утримання об’єктів житлового фонду та благоустрою міста Бровари на 2017–2021 роки. Так, на капітальний ремонт системи водопостачання та водовідведення (у тому числі, проектні роботи) на вул. Сергія Москаленка,17 виділено 1112 тис. грн. Окремо до програми було внесено п. 1.15. “Експертне обстеження технічного стану житлового будинку №17 по вул. Москаленка Сергія” та профінансовано у сумі 25 тис. грн. Однак будинок не дочекався дій і один із кутів обвалився.

Зранку 20 серпня до будівлі прибув міський голова, заступник мера Григорій Голубовський, представники УЖКГ, ЖЕК №2 та експерти ФОП «Романенко І.Ю». Як повідомив журналістам «Трибуни» Григорій Голубовський, руйнування будинку почалося значно раніше: стіна в гуртожитку частинами відвалюється не вперше  її вже доводилося «латати» цеглою. Але обвал кута першого поверху має значно більші масштаби. Причина – там розміщена душова та пральня, які десятки років не ремонтувалися та значно підтікали, адже у старій будівлі фундамент фактично відсутній. Літні зливи лише погіршили ситуацію, а останній сильний дощ поставив остаточну «крапку»  і стіна відвалилася.

Наразі будівлю оглянули експерти, які надали свої висновки. За словами директора ФОП Ігоря Романенка, спеціалісти усно рекомендували балансоутримувачу – ЖЕК №2 та УЖКГ – здійснити певні першочергові дії задля уникнення подальшого руйнування кута та стіни, а, відтак, небезпечних наслідків: квартири на І та ІІ поверхах, які суміжні із душовими, варто тимчасово відселити; відімкнути газ, який проходить на будівлі на межі ІІ поверху; другий поверх «огорнути» у металевий бандаж. Однак споруда потребує повноцінного обстеження та офіційних висновків, зауважив Ігор Романенко. Але угоду із фірмою УЖКГ офіційно не підписало, тож ґрунтовне обстеження будівлі поки що відкладається. Наразі, за словами Григорія Голубовського, вони збираються тимчасово відселити людей із двох квартир, а от вимикати газ поки що не будуть. Як з’ясувалося, відімкнення від газопостачання змусить мешканців гуртожитку перейти на використання електроприладів, що в свою чергу загрожує перевантаженням старої електропроводки та ймовірною пожежею.

На думку Григорія Голубовського, гуртожиток потребує повної реконструкції, та це можливо лише за наявності у бюджеті коштів. У свою чергу Ігор Романенко зазначає, що зволікання дій із боку міської влади загрожує повним руйнуванням стіни, що може мати непередбачувані наслідки.

 

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: