#

У Броварах ліквідують другу зміну в школах

14.09.2018 06:11
У Броварах ліквідують другу зміну в школах

В броварській мерії знайшли вихід, як вирішити проблему другої зміни у школах та перевантаження у дитсадках: будуть стягувати плату за "не броварських дітей" – мешканців району та столиці

Про це повідомляє "Моя Київщина" із посиланням на "Вісті".

Міський голова під час засідання виконавчого комітету зазначив, що у броварських школах навчається понад 1,5 тисячі дітей із району, при цьому на сьогодні друга зміна в школах міста налічує майже 4 тисячі учнів. Зокрема, в Бровари на навчання приїздять діти із Княжичів, Требухова, Великої Димерки. За словами Ігоря Сапожка, тільки із Великої Димерки у місті навчається 500-600 дітей, – це стало відомо після вивчення ситуації із відвідуванням шкіл та дитсадків "не броварськими дітьми" два роки тому.

Власне, за рахунок отримання компенсацій за навчання "не броварських", Ігор Сапожко і планує вирішити проблему ІІ зміни в школах та перевантаження в дитсадках. Так, у мерії збираються звертатися до громад Княжичів, Требухова, Великої Димерки щодо відшкодовування за своїх мешканців. За словами міського голови, два роки тому вони вже надсилали листи до сільських рад із вимогою компенсувати місту за навчання сільських дітей, однак тоді субвенція не була чітко прописана. Та вже із 1 січня 2019 року, повідомив Ігор Сапожко, в Києві вступить в дію рішення мерії щодо компенсації за навчання в столичних навчальних закладах. У Києві вже зробили і розрахунок. Так, за одну дитину батьки "не київських дітей" в місяць сплачуватимуть у бюджет столиці в середньому 3,5 тисячі гривень. Є й інший варіант, зауважив Ігор Сапожко: батьки можуть звертатися в органи місцевого самоврядування щодо надання субвенцій з державних бюджетів у розмірі 3600 грн.

У Броварах із дітей-переселенців плати за навчання/виховання не стягуватимуть, але за інших іногородніх дітей батькам або доведеться розраховуватися, або ж шукати для них інше місце навчання чи виховання, зауважив Ігор Сапожко. У такий спосіб мер хоче досягнути балансу між сільськими та броварськими навчальними закладами, оскільки у сільській місцевості "школи напівпусті", а в Броварах – перенавантаження. За словами Ігоря Сапожка, сьогодні дошкільні та позашкільні заклади 100% фінансуються за рахунок місцевого бюджету, тобто з податків броварчан, тож вони не мають платити за навчання/виховання чужих дітей, адже вже з початку наступного року доведеться викладати гроші за навчання у столиці своїх. Тож Ігор Сапожко надав начальниці управління освіти Оксані Мельник доручення вивчити, скільки в дитсадках та школах навчається "не броварських дітей", та внести свої пропозиції, як вийти із цієї ситуації.

Чи зможе введення оплати за навчання “немісцевих” вплинути на боротьбу із ІІ зміною та вирішити питання перевантаження дитсадків – питання риторичне, адже судячи з минулорічної відповіді управління освіти на інформаційні запити кількість "не броварських дітей", зокрема у школах міста, мізерна – 293.

До того ж, серед цих дітей можуть бути ті, де один із батьків зареєстрований у місті чи має право власності на житло. Тобто це броварські діти. До того ж, очільники шкіл/дитсадків не можуть відмовити прийняти дитину, якщо батьки винаймають квартиру і працюють у місті. Бровари ж розбудовуються, з’являються нові житлові райони, та замість необхідних об’єктів інфраструктури виростають лише “свічки”. І судячи з того, як у нашому місті рухається будівництво нових шкіл та садочків, з’являться вони ще не скоро.

Також нагадаємо, що 11 вересня, виконком Броварської міської ради розглянув петицію щодо фінансування охоронних послуг шкіл і садочків.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: