#

У Броварах створили комісію для боротьби зі спалюванням листя та сміття

17.09.2018 15:24
У Броварах створили комісію для боротьби зі спалюванням листя та сміття

Щовесни і щоосені постає питання боротьби із масовим спалюванням стерні, листя, а також іншого сміття

Про це повідомляє "Моя Київщина" із посиланням на "Трибуна Бровари".

Цього понеділка міський голова Броварів видав розпорядження про створення комісії, яка покликана припинити незаконне паління листя і сміття у дворах. Однак чиновники досі не знають, як виконуватимуть рішення мера. Адже, як самі зауважують, за органами місцевого самоврядування не закріплені відповідні повноваження.

Як зазначено в розпорядженні, колегіальний орган створили "щодо вирішення питання про спалювання листя та огородніх залишків на приватних подвір’ях міста Бровари". Підставою для дій стали численні звернення громадян на ім’я міського голови. Комісія повинна була розпочати свою роботу вже наступного дня після появи розпорядження – у вівторок, 11 вересня.

Однак, станом на п’ятницю чиновники ще не домовились, яким чином виконувати розпорядження мера. Зі слів заступниці голови комісії, начальниці броварського УЖКГ Світлани Решетової, члени колегіального органу мали зустрітися у п’ятницю. Втім, через підготування до Дня міста, засідання перенесли на наступний тиждень.

Водночас, Світлана Решетова підтвердила, що органи місцевого самоврядування не можуть штрафувати чи здійснювати будь-яких дій проти правопорушників, якщо незаконне спалювання відбувається на приватних територіях. Перешкодою для цього є не лише місцеві правила благоустрою, які планують змінити, а і чинна законодавча база.

Нагадаємо, раніше у Броварській міській раді зазначили: спецвідділ контролю за станом благоустрою здійснює відповідний контроль саме на землях загального користування. На приватні ділянки їхні повноваження не поширюються.

Слід зазначити, що за подібні дії передбачена адміністративна відповідальність. Відповідно до ст. 77-1 КУпАП, винуватець може отримати штраф – до 1700 грн. А у випадку пошкодження рослинності (небезпечним способом) можна сісти до в’язниці. Згідно зі ст. 255 КК, підпалювача можуть позбавити волі на строк до 10 років.

Зауважимо, що екологи б’ють на сполох не менше, ніж місцеві мешканці. За інформацією фахівців, спалювання листя і сміття призводить до викидання в повітря низки шкідливих речовин, зокрема і канцерогенних. Вдихання такого диму може викликати низку захворювань – від подразнень слизової поверхні носоглотки до складних легеневих і алергійних недуг, токсичних отруєнь, а також смертельно небезпечного раку.

 

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: