#

У Броварах виготовляють медовуху часів Київської Русі

14.04.2021 10:55
У Броварах виготовляють медовуху часів Київської Русі
Фото з мережі Інтернет

Підприємець з Броварів Сергій Липко побудував першу в Україні промислову медоварню, де виготовляють сікеру – алкогольний напій на основі меду та фруктів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням  на "seeds.org.ua".

Завод переробляє 60 тонн меду щороку та виготовляє близько 200 тонн напою, який робили східні країни ще три тисячі років тому.

Власник медоварні Сергій Липко розповів, що сікера – це напій шумерського походження. Перші згадки про цей напій зустрічаються на глиняних табличках "Епос про Гільгамеша", датованих VIII-VII сторіччями до нашої ери.

Алкогольний напій з винограду шумери називали вином, а з інших фруктів – сікерою. Її шумери готували з меду та фініків.

Для виготовлення тонни готового напою потрібно близько 300 кг меду. За рік медоварня Липка може переробляти до 60 тонн меду, але не будь-якого. Потрібен монофлорний мед – зібраний з одного виду медоносів, тому більшу частину солодкого продукту підприємець купує в пасічників.

Три види сікери ми робимо з липового меду. Купуємо його в пасічників із Сумської області, які мають пасіки в лісах. Червону сікеру робимо із соняшникового меду, який купуємо на Черкащині, - підкреслив Липко.

Він додає, що в Україні невисока довіра до алкогольних напоїв вітчизняного виробництва, навіть коли йдеться про виробників якісної продукції.

Зараз на медоварні тестують виробництво п’ятого виду сікери, а влітку презентуватимуть Pet-Nat – газований слабоалкогольний напій на основі меду. Власник бізнесу зазначив, що розвиток бджільництва міг би приносити Україні значний дохід, і не лише від продажу меду та медових продуктів.

Також нагадаємо, що обраний головою Броварської ОТГ і переобраний мером Броварів Ігор Сапожко у 2020 році збільшив свої готівкові заощадження, купив ще одну земельну ділянку в селі Гнідин і разом з дружиною Мариною Сапожко пересів на нові джипи.


Читати "Моя Київщина" у Telegram