#

У Броварах з’являться інспектори з паркування

22.04.2021 09:25
У Броварах з’являться інспектори з паркування
Фото з мережі Інтернет

У Броварах створили відділ контролю за паркуванням відповідно до змін у законодавстві, що набули чинності 31 березня 2021 року

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Київський регіон".

Проблема з паркуванням у Броварах стала настільки гострою, що ні в кого не викликає сумнівів актуальність цього рішення.

Нещодавно Уряд вдосконалив Правила паркування транспортних засобів, ухвалені у 2009 році. Зокрема, внесені зміни, що надають повноваження органам місцевого самоврядування:

  • надати повноваження інспекторам з паркування (уповноважені посадові особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради);
  • запровадити відповідальність щодо доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів;
  • удосконалити способи оплати паркувальних послуг (у платіжних терміналах, банківських автоматах, комплексах самообслуговування);
  • ввести заборону для суб’єктів господарювання обладнувати місця для паркування на тротуарах.

Відділ контролю за паркуванням створений в структурі Управління інспекції та контролю в кількості 3-х осіб. Фактична робота здійснюватиметься наступним чином. Два співробітники відділу (головні спеціалісти) щоденно у робочий час здійснюватимуть інспекцію вулицями міста. При собі вони матимуть планшет, що містить базу власників транспортних засобів, створену МВС. Штраф за порушення Правил паркування із складанням протоколу оформлюватимуть прямо на місці. Штраф за неправильне паркування складає від 340 до 680 грн.

Ще один співробітник здійснюватиме повідомлення порушникам про накладання штрафу. Отримання таке повідомлення можна, зокрема, через електронний кабінет водія.

Щодо примусового вилучення транспортного засобу, що є дуже поширеним в Києві, то у Броварах такого поки що не запроваджено. У місті немає спеціального штрафного майданчику, оформленого за усіма правилами. Кілька років тому міська рада виділила земельну ділянку Національній поліції, але майданчик так і не оформлений належним чином.

Відповідно до Положення про управління інспекції та контролю, основні функції відділу з контролю за паркуванням наступні: здійснення контролю за дотриманням правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, вимог щодо розміщення, функціонування майданчиків для паркування транспортних засобів, вимог щодо обладнання майданчиків для платного паркування транспортних засобів та запобіганню їх порушення в адміністративних межах територіальної громади.

Притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які порушили правила зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів та вимоги чинного законодавства щодо розміщення, функціонування майданчиків для паркування транспортних засобів.

Профілактика правопорушень у сфері паркування транспортних засобів та правил дорожнього руху у сфері зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів.

У місцевих Правилах благоустрою про паркування майже не згадується.

У головному документі міста, у якому на 40-ка сторінках прописані Правила благоустрою міста, про порушення паркування майже не згадується.

Зокрема, пункт 15.2.8 забороняє "залишати транспортні засоби на внутрішньо квартальних проїздах таким чином, щоб вони заважали проїзду спеціальних машин швидкої допомоги, рятувальної, прибиральної та аварійної техніки". А також заборонено лаштовувати постійні стоянки службового, приватного, вантажного і пасажирського транспорту на прибудинкових територіях, прилеглих територіях до гаражів, автостоянок тощо".

Пункт 2.4.12 надає міський раді та її виконавчим органом повноваження щодо визначення місць стоянок транспортних засобів на об’єктах благоустрою населених пунктів.

Пункт 4.7.5 зобов’язує власників автостоянок та гаражних кооперативів утримувати «в належному стані стоянки автотранспорту, території автокооперативів, місця паркування, а також закріплені (прилеглі) території».

Також пунктом 4.1.12 посадовим особам місцевого самоврядування надані повноваження "складати протоколи про вчинення адміністративних правопорушень та акти перевірок, накладати штрафи відповідно до чинного законодавства".

Двори багатоповерхівок теж не можуть вмістити всіх охочих припаркуватися.

Чи включатиме пункт "Профілактика правопорушень у сфері паркування транспортних засобів" обов’язок розвитку мереж автостоянок достеменно невідомо. У багатьох районах міста просто немає вільних земельних ділянок для влаштування або будівництва нових автостоянок. Місто наразі налічує 10 гаражних кооперативів, але майже всі вони не у межах "пішої доступності" від житлових будинків.

Також нагадаємо, що в місті Бровари поліція затримала крадія, який із початку 2021 року викрадав самокати в місті та районі.

Читати "Моя Київщина" у Facebook