#

У Бучі вирішили провести кінофестиваль білоруського кіно (ВІДЕО)

21.11.2023 11:00
У Бучі вирішили провести кінофестиваль білоруського кіно (ВІДЕО)
Фото з мережі Інтернет

З 24 по 26 листопада у Бучі пройде кінофестиваль білоруського кіно 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Незламні.City.

Зазначається, що проведенням подібних заходів організатори намагаються змусити суспільство задуматися про майбутнє відносин між країнами. Також це стимул обговорити сучасну ситуацію, відносини простих людей, підтримку білорусами українського народу у боротьбі з окупантами. 

Кінофестиваль пройде у кінотеатрі Filmax у ТРЦ Avenir Plaza Буча (вулиця Леоніда Бірюкова, 2).

Назва фестивалю 1084, бо саме така загальна довжина спільного кордону суверенних Білорусі й України. 1084 кілометри – це і лінія, і шов на глибокій рані двох народів, яку спровокував 24 лютого 2022 диктаторський режим Лукашенка.

Організатори фестивалю спробують замислитись над майбутнім відносин між народами та обміркувати сучасну ситуацію, стосунки простих людей, а також підтримку, яку надають білоруси українському народові у боротьбі з окупантами, їхнє багаторічне протистояння диктатурі та терору.

Це вже другий фестиваль в Україні, ініційований білоруською діаспорою. Покази і заходи відбуватимуться в Бучі, Києві, Одесі, Тернополі та Луцьку.

Ідея фестивалю "1084. На межі" виникла близько року тому. Тоді фестиваль існував у двох форматах:

  • кіно онлайн для білорусів, щоб інформувати про те, що відбувається в Україні, як один зі способів протистояння пропаганді, яка існує всередині Білорусі;
  • в Україні показували кіно про Білорусь офлайн, бо зіткнулися з тим, що українці не знають про протести, які були у сусідній країні та те, що влада утримується військовими та силовиками.

Також організовуючи покази, білоруська діаспора збирає на апарати для ВАК - вакуумної терапії ран із розхідниками.

Авторські права на демонстрацію фільмів режисери надали безкоштовно, а ресурси на організацію показів ми маємо зі зборів білоруської діаспори в Україні та інших країнах

 - розповіла Настасся Доля.

За її словами, в Бучі планують показати фільми, яки інформують глядачів про справжню суть білоруської влади:

  • "Courage" – про протести проти фальсифікації виборів 2020 року (режисер Олексій Полуян збирався відвідати Україну),
  • "Білоруський вальс" – про політв'язня художника Олеса Пушкіна, який загинув у білоруській в'язниці влітку 2023 року (у 2015 році він відвідував українських військових на Донбасі);
  • "Батьківщина" – про насильство та беззаконня у білоруській армії (прем'єра фільму пройшла цього року на Одеському кінофестивалі).
Організатори ГО "Ланка" роблять це власноруч. Бучанська адміністрація завжди підтримує активності, спрямовані на трансляцію злочинів "влади" Білорусі. Минулого року у міській бібліотеці проходила виставка про білорусів, які були репресовані за свої дії на користь України. Також адміністрація має близький контакт із полком імені Кастуся Калиновського (добровольці білоруси, що воюють за свободу України), солдати якого захищали Бучу під час окупації

- розповіла Настасся Доля.

Нагадаємо, що ірпінські сапери стали героями документального фільму "Замінована".


Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: