#

У центрі Фастова віднайшли єврейський надгробок

20.04.2021 13:39
У центрі Фастова віднайшли єврейський надгробок
Фото з місця події

У Фастові біля колишньої будівлі Гестапо виявили краєзнавець виявив єврейський надгробок

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням  на "Багнет".

Відомо, що в 1941 році німці заклали з єврейських надгробків фундамент штабу Гестапо. Ця будівля в центрі Фастова відомо багатьом.  

Краєзнавець Олег Шкуратовскій розповів, що у наш час за будинком розташовані приватні гаражі, спортмайданчик, а трохи віддалік можна було побачити гранітну монолітну плиту.

Олег Шкуратовскій також додав:

Трохи розкопавши її, я помітив напис на івриті та зрозумів, що мова йде про єврейський надгробок, яке німці з невідомої причини вибракували при зведенні фундаменту. У тексті на Мацева написано, що тут "похований ребе Яків-Ісраель син Авраама, який помер 22 Елул 5689 року" (1 жовтня 1929 р - О.Ш.).

За словами голови єврейської громади Жанни Волочаєва, найстаріше поховання на єврейському кладовищі датується 1730 роком. Некрополь доглянутий і огорожений забором, на його території є меморіал жертвам Голокосту і охель, де покояться цадики Шнеур Залман і Авраам а-Малах.

На прохання краєзнавця міська адміністрація надала транспорт, на якому надгробок перевезли до воріт єврейського кладовища, тепер залишається його встановити.

Також нагадаємо, що в Фастові місцеві жителі скаржаться на якість тротуару після ремонтних робіт комунальників.



Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: