#

У Чорнобильській зоні планують відновити кілька туристичних об'єктів

13.08.2021 10:40
У Чорнобильській зоні планують відновити кілька туристичних об'єктів
Фото з мережі Інтернет

Цього року стартує перша в історії України консервація легендарних об'єктів Чорнобильської зони відчуження

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Слово і діло".

Суть проєкту полягає в консервації та відновленні об'єктів Чорнобильської зони, щоб збільшити туристичний потік до мільйона осіб (зараз 120 тис). Серед пріоритетних об'єктів реновації – автовокзал, кафе "Прип'ять", оглядовий майданчик на 16 поверсі багатоповерхівки, арт-музей в квартирі пожежного Володимира Правика.

Радник глава Мінекології з питань розвитку зони відчуження Лала Тарапакіна зазначила:

Умовно об'єкти можна розділити на дві групи. Перша – які підлягають консервації, ми зберігаємо їх первозданний вигляд. Друга – музефікація. Її мета – зберегти пам'ять. Наступного року будуть і нові об'єкти, і "консервовані" та музеї. Зокрема, і музей Правика, і Чорнобиль-хаб, і можливо ряд інших об'єктів.

За словами операційного директора проєктного офісу Ілони Шнайдер, орієнтовна вартість проєктних робіт складе від 500 тис до мільйона грн (у 2021 році вже виділили 30 млн грн). Точні терміни виконання поки назвати не можуть, але це може зайняти до двох років. Більшу частину реалізують за гроші бюджету, але до деяких проєктів залучать інвесторів.

Надалі також планують реновацію кінотеатру "Прометей", річкового вокзалу, готелю "Полісся", Палацу культури "Енергетик".

Нагадаємо, що цього року в зоні відчуження планують реалізувати проєкт "Розвиток екотуризму на територіях, що зазнали радіаційного забруднення – шлях до збереження біорізноманіття українського Полісся".

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: