#

У Чорнобильській зоні проведуть акустичний моніторинг кажанів

25.05.2020 15:50
У Чорнобильській зоні проведуть акустичний моніторинг кажанів
Фото з мережі Інтернет

У рамках співпраці між Українським товариством охорони птахів та Чорнобильським заповідником розпочалися  роботи з акустичного моніторингу кажанів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку Чорнобильського заповіднику в Facebook.

Рукокрилі – один зі скарбів тваринного світу Заповідника. На сьогодні виявлено їх 16 видів. Кажани домінують  серед ссавців у переліку Червоної книги України – до неї включено 13 з 16 видів. Ці нічні тварини є індикатором цінних природних комплексів, особливо – старовікових лісів.

Разом з тим, кажани – досить складний об’єкт для досліджень. Невеликий розмір, активний політ, нічна активність та важкодоступні денні сховища – все це суттєво обмежує можливості для контакту з дослідником.

Зараз дослідники використовують звукозаписуючі прилади – ресивери, які в стаціонарному режимі, протягом кількох діб, записують «голоси» кажанів. Потім інформація з них знімається та обробляється на комп’ютері.

Чорнобильський заповідник став першою моніторинговою ділянкою з мережі, яка покриває все Полісся. На заповідній території обладнано десять точок спостереження з ресиверами.

Учасники експедиції: експерт-хіроптеролог Володимир Тищенко та регіональна координаторка проекту Тетяна Кузьменко. Відповідатиме за моніторингові дослідження з боку Заповідника технік-лаборант наукового відділу Катерина Корепанова.

Також нагадаємо, що в Чорнобильській зоні проживають 10 пар орланів-білохвостів.

Читати "Моя Київщина" у Telegram