#

У Чорнобильському заповіднику цього року фіксують незвично ранню повінь

06.03.2024 11:02
У Чорнобильському заповіднику цього року фіксують незвично ранню повінь
Фото з місця події

Цього року весняна повінь на річки Чорнобильського заповідника прийшла незвично рано

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник" у Facebook.

Фахівці-гідрологи частіше називають таке збільшення водності “тало-дощовим паводком”, розподіляючи ролі у великій воді між сніготаненням та дощами. Однак на малих річках Заповідника це все ж таки – весняна повінь або водопілля, оскільки вагомих снігопадів, які б сформували нову хвилю повені, синоптики не очікують. 

У Заповіднику зазначили, що такі ранні повені спостерігались і раніше, наприклад, у 2014 чи вже досить далекому 2002 роках.

На річці Уж затоплення заплави почалось кілька тижнів тому, а найвищий рівень повені зафіксовано 24 лютого. Зараз спостерігаємо поступовий спад рівнів води. Натомість, у найбільшій поліській річці Прип’ять вода продовжує прибувати, наповнюючи при цьому стариці та заплавні озера.

Гідрологи Українського гідрометцентру прогнозують пік водопілля в пониззі Прип’яті дещо вищим від норми. Тож очікуємо, що велика вода створить сприятливі умови для заплавних екосистем.

Весняні води також наповнили і менші річки, меліоративні канали, оживили поліські болота.

Нагадаємо, що гідрологи попереджають про можливе підвищення рівня води на Бориспільщині та у зоні ЧАЕС.


Читати "Моя Київщина" у Telegram