#

В ексрезиденції Януковича цивільні переховуються від обстрілів та бомбардування (ФОТО)

11.03.2022 13:30
В ексрезиденції Януковича цивільні переховуються від обстрілів та бомбардування (ФОТО)
Фото з місця подій

У колишній резиденції експрезидента Віктора Януковича переховуються люди із сіл поруч та біженці із тих місць, де вже йдуть бої з російськими окупантами

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Слідство Інфо".

До парку Межигірʼя, який став символом перемоги над режимом експрезидента Віктора Януковича, зараз наближається лінія фронту. Колишня резиденція президента-втікача розташована у кількох кілометрах від Києва на північ — саме звідти наступають російські війська і деякі з них вже у десятці кілометрів від Межигір’я. 

Журналісти відвідали парк і дізналися, що вже в перші дні війни сюди влучили бомби та снаряди. Люди на власні очі побачили ці руйнування та дізналися, що Януковича, про повернення якого в Україні останнім часом почали говорити, тут не чекають. 

Колишня резиденція Януковича зараз перетворилася фактично на воєнний обʼєкт. За словами коменданта Межигірʼя, Дениса Тарахкотелика, у місцевих підвалах переховуються люди із сіл поруч та біженці із тих місць, де вже йдуть бої з російськими окупантами. 

Те, що у країні розпочалася повномасштабна війна, тут відчули відразу. У першу ж ніч на територію росіяни скинули дві касетні бомби. Денис каже:

У них не стояла мета, щоб вишка упала, вони вдарили касетними бомбами просто, щоб зруйнувати максимально обладнання, яке було у трьох операторів і щоб тут перестав бути зв’язок. Слава богу, всі живі.

Друга бомба прилетіла у район парку, а також посікла газон поруч із ставком, де живуть врятовані зооволонтерами лебеді. Крім касетних бомб, Межигірʼя в перший же день на початку війни зазнало ракетного удару. 

Денис розповідає:

По нам вдарили о 5:10 в перший день війни. Російський літак вистрілив у набережну, і потрапив у район ангару, де після Революції гідності проводилися фестивалі журналістів-розслідувачів. Ангар змогли загасити власними силами.

Однак, загалом до російської агресії у Межигірʼї були готові. Денис Тарахкотелик знав, що буде війна:

Уже чергував кожну ніч з числа 13-14 лютого. Межигір‘я очікувало, що так буде, ми були готові. У нас всі процеси повністю під контролем. Люди всі були проінформовані, громада була зібрана неодноразово; ми навіть проговорювали всі наші дії, тому для нас не була якась "нєожиданность". Просто більшість не вірили, ну я знав точно, що війна буде.

Зараз ексрезиденція на повному самозабезпеченні та навіть допомагає іншим. Тварини з місцевого зоопарку теж почуваються добре. Денис каже, що харчів у них достатньо. Перші дні вибухи лякали звіринець, та тепер вони звикли, майже не реагують на них.

На повернення Януковича у Межигірʼї не чекають. А самого Януковича готові прийняти тільки як арештанта, який постане перед судом. Для цього тут навіть готові забезпечити йому охорону.

Нагадаємо, що Міністерство оборони Великої Британії повідомили, що російські окупанти готують новий план захоплення Києва.


Читати "Моя Київщина" у Telegram