#

У Фастівській громаді зафіксовано спалахи норовірусної інфекції

16.05.2023 10:40
У Фастівській громаді зафіксовано спалахи норовірусної інфекції
Фото з мережі Інтернет

У травні  в одному з населених пунктів Фастівської громади зареєстровано спалах норовірусної інфекції

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на допис Фастівської міської ради.

Вже захворіли 10 осіб, з них 6 – діти (4 особи з легким перебігом хвороби, у 1 особи хвороба безсимптомна).

В результаті епідеміологічного розслідування було встановлено, що спалах захворюваності відбувся під час святкування, участь в якому взяли 17 осіб, в тому числі 8 дітей. 5 дітей пройшли стаціонарне лікування гастроентероколіту норовірусної етіології середньої важкості, наразі проліковані та виписані з лікарні.  

Станом на 15 травня 4 дорослих та 1 дитина з безcимптомним перебігом та вірусоносійством ще знаходяться під наглядом лікарів.

Вогнище інфекції локалізоване, триває комплекс протиепідемічних заходів. 

Норовірусна інфекція – гостре інфекційне захворювання, яке спричинює вірус Норуолк, та яке характеризується розвитком гастроентериту та дегідратації. Вірус стійкий до висихання, заморожування, нагрівання до 60°С. Проте ці віруси швидко гинуть  під час кип’ятіння та під час обробки хлорвмісними дезінфікуючими засобами. Передається контактно-побутовим (через немиті руки, предмети побуту, посуд тощо), харчовим (при вживанні немитих овочів або фруктів, також найбільш небезпечними є морепродукти та інші продукти при недостатній термічній обробці) і значно рідшим водним шляхами передачі інфекції.  Не виключається і аерозольний шлях передачі. 

Нагадаємо, що лікарі Національної академії медичних наук України проводитимуть прийом у Гостомелі.

Читати "Моя Київщина" у Facebook