#

У Гостомелі реконструювали енергопідстанцію, споруджену ще за часів Брежнєва

24.11.2021 10:04
У Гостомелі реконструювали енергопідстанцію, споруджену ще за часів Брежнєва
Фото з місця подій

У вівторок, 23 листопада, у селищі міського типу  Гостомель Бучанського району  урочисто відкрили електричну підстанцію "110/10 кВ "Гостомель" після суттєвого оновлення технологічного обладнання цього енергетичного об’єкту.

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина"

Загалом реконструкція ПС "110/10 кВ Гостомель" тривала майже рік і обійшлася інвесторам у суму понад сто мільйонів гривень.

Але справа того вартувала, оскільки  вже цього місяця підстанція дасть додаткові 18 МВт потужності для клієнтів компанії ДТЕК Київські регіональні електромережі, а ними є не тільки споживачі енергії з приватного сектору, але й партнери компанії з міжнародного аеропорту "Антонов" та склозаводу "Ветропак". 

Додаткова потужність у цьому регіоні сприятиме й соціальному та економічному розвитку найближчих громад, у тому числі з міста Ірпінь, тому, окрім генерального директора ДТЕК Київські регіональні електромережі Віталія Шайди та  першого заступника голови КОДА Дмитра Назаренка, у заході взяв участь і міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Як відмітили на відкритті реконструйованого об’єкту фахівці енергетичної сфери, підстанція "Гостомель" – це незамінний об’єкт для стабільного енергопостачання понад 9 тисяч клієнтів.

Під час реконструкції на підстанції фахівці компанії замінили виносні трансформатори струму 110 кВ, збудували розподільчий та загально підстанційний пункти управління, а для запобігання попадання мастила в ґрунт споруджується новий маслозбірник.

А загалом потреба в реконструкції виникла тому, що старі силові трансформатори 1982 року працювали на межі своїх можливостей і  були не здатні гарантувати стабільність енергоспоживання у регіоні, яке за останні 8 років збільшилося на половину – до 20 МВт. Тим паче, у разі відключення одного з трансформаторів навантаження на інший могло б зрости більш ніж на 150% й захисна автоматика знеструмила б частину клієнтів.

Цікаво заначити, що переобладнання тривало у кілька етапів, без відключення обладнання, оскільки  у разі аварійного відключення без світла мав би залишиться весь район, який живиться від цієї підстанції.

Як завірили на відкритті оновленої технологічної споруди представники ДТЕК Київські регіональні електромережі, після завершення реконструкції у Гостомельському енерговузлі буде доступно до 60% резервної трансформаторної потужності, яка забезпечить стабільне енергопостачання клієнтам компанії, можливість приєднання нових та збільшення потужності наявних об’єктів.

Нагадаємо, що нещодавно "Моя Київщина" подала запит до Гостомельської селищної ради та дізналася, яка заробітна плата у її керівників.

Читати "Моя Київщина" у Facebook